Verhalen van Westerbork op voormalig kampterrein


Overlevenden, bekende Nederlanders en dichters dragen voor

HOOGHALEN, 20080115 -- Op zaterdagavond 26 januari 2008 om 19.00 uur vindt op het historische terrein van kamp Westerbork een unieke avond plaats: Verhalen van Westerbork. De zeggingskracht van deze historische plek wordt versterkt door proza en poëzie, voorgedragen door overlevenden en nabestaanden, dichters en auteurs, zangers, songwriters en acteurs. Het programma duurt van 19.00 tot 01.00 uur.

Op zaterdagavond 26 januari wordt door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork op een bijzondere wijze stil gestaan bij Holocaust Memorial Day. Deze internationale herdenkingsdag staat voor de moord op zes miljoen joden. Van hen werden 102.000 uit Westerbork weggevoerd, evenals meer dan 200 Sinti en Roma. Zij werden omgebracht in kampen als Auschwitz, Sobibor, Theresienstadt en Bergen Belsen.

Tijdens Verhalen van Westerbork wordt op het terrein van kamp Westerbork het verhaal verteld van de mensen die vanaf deze plek werden gedeporteerd en vermoord. Maar ook van de 5.000 weggevoerden die uit de kampen terugkeerden en van hen die dankzij onderduik overleefden.
De teksten nemen het publiek mee naar het door Etty Hillesum, Philip Mechanicus, Gerhard Durlacher en Saul van Messel beschreven kampleven.
Een breed scala aan literaire vormen komt voorbij: hedendaagse dichters en schrijvers die voordragen uit eigen werk, overlevenden en nabestaanden lezen brieffragmenten uit kamp Westerbork voor, zangers en songwriters brengen liedteksten ten gehore en acteurs spelen gedeeltes uit theatervoorstellingen.

De Verhalen van Westerbork op het terrein van kamp Westerbork is voor iedereen gratis toegankelijk en vindt plaats in een verwarmde ruimte.





Herinneringscentrum Kamp Westerbork