Frénk van der Linden in gesprek met meesterpianist Emanuel Ax


26 januari 20.40 uur

HILVERSUM, 20080122 -- Op zaterdag 26 januari zendt het themakanaal Cultura een openhartig gesprek uit dat interviewer Frénk van der Linden afgelopen weekend voerde met Emanuel Ax. De gevierde Amerikaanse musicus was in Nederland voor een concert in het kader van de serie Meesterpianisten in het Concertgebouw. Het vraaggesprek is het eerste in een reeks van interviews die Van der Linden dit jaar voor Cultura maakt, met internationale toppers in de wereld van de klassieke muziek.

Ax vertelt onder andere over zijn Pools-Oekraïense jeugd, over de jaren die zijn ouders doorbrachten in concentratiekampen en onderduik, en over zijn emigratie naar de VS. Daarnaast komt zijn werk uitgebreid ter sprake: de ontwikkeling van zijn stijl, de wijze waarop hij graag communiceert met het publiek en zijn worsteling om zich te verbeteren: "Ik zit op vijf procent van het niveau dat ik zou willen bereiken".

Emanuel Ax geldt als één van de bekendste en meest beschouwende hedendaagse muzikanten. Hij wordt dikwijls geprezen vanwege de combinatie van verstilling en temperament in zijn spel en om zijn briljante techniek. In 1974, op 25-jarige leeftijd, kwam hij voor het eerst in de spotlights, toen hij de eerste Arthur Rubinstein International Piano Competition in Tel Aviv won. Emanuel Ax is uitgegroeid tot een groot pleitbezorger van 20ste-eeuwse componisten. Hij speelt regelmatig wereldpremières.

Cultura is het non stop themakanaal voor kunst en cultuur van de Publieke Omroep, te bekijken op digitale televisie en op internet. 24 uur per dag, 7 dagen per week recente en oudere programma's over klassieke en populaire muziek, boeken, films en (podium)kunsten, met documentaires, talkshows en andere schatten uit het omroeparchief. Iedere zaterdagavond staat vanaf 20.30 uur in het teken van klassieke muziek, te beginnen met het Cultura Journaal. De programmering staat altijd in één lijn met actuele gebeurtenissen.





Cultura