Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

TWEE EX AEQUO WINNAARS RIETVELDPRIJS 2007

De jury van de Rietveldprijs heeft bekend gemaakt dat de Rietveldprijs 2007 wordt toegekend aan het A.A. Hijmans van den Berghgebouw van (EEA) Erick van Egeraat associated architects en Forum 't Zand van VenhoevenCS. Het is voor het eerst dat de jury twee gebouwen beloont met de prestigieuze Utrechtse architectuurprijs.

Nadat de jury een tweede bezoek had gebracht aan beide onderwijsgebouwen was het nog niet duidelijk welk gebouw ze hoger moest waarderen. De heldere structuur van het A.A. Hijmans van den Berghgebouw en de eigenzinnigheid van Forum 't Zand stemden de jury zeer positief en heeft hen doen besluiten de beide gebouwen met hun specifieke kwaliteiten voor te dragen als winnaar voor de prijs.

Het A.A. Hijmans van den Berghgebouw in De Uithof is het onderkomen van het biomedisch cluster van de Universiteit Utrecht. Achter de neutrale gevel vindt een explosie van kleur en beleving plaats. Het juryoordeel: "In het interieur verhult de barokke inrichting in eerste instantie de ruimtelijke structuur. Toch blijkt deze juist opvallend helder. Hierin schuilt dan ook de kracht van het project."

Forum 't Zand is een als een ruimteschip ogende brede school, dat de jury zeer vrolijk stemde: "Dit is een schoolgebouw waaraan elk kind met plezier zal terugdenken. Het verleent de scholen en andere gebruikers een identiteit en biedt de wijk een icoon." De jury heeft grote waardering voor de wijze waarop Venhoeven deze maatschappelijke opgave met beperkt budget heeft vormgegeven.

De Rietveldprijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een uitgevoerd project in de stad Utrecht. Daarbij telt de kwaliteit van het project zelf, maar ook de bijdrage die het levert aan de beleving en bruikbaarheid van de stad.

Er waren dit jaar vier projecten genomineerd. Naast de twee winnaars waren dat het Cockpitgebouw en geluidsscherm van ONL (Oosterhuis_Lénárd) en Het Bolwerk, een ontwerp van AWG Architecten (bOb van Reeth). De jury bestond uit Ton Schaap (voorzitter), stedenbouwkundige gemeente Amsterdam en stadsstedenbouwer van Enschede; André Kempe, Atelier Kempe Thill; Wilfried van Winden, Molenaar en Van Winden architecten; Marieke Hillen, architectuurhistoricus en redacteur bij De Architect

Op zondag 27 januari 2008 wordt de Rietveldprijs uitgereikt. De winnaars ontvangen beiden een geldbedrag van ¤ 7500. Tijdens de uitreiking wordt ook bekend welk project de AD Utrechts Nieuwsblad Publieksprijs heeft gewonnen.

http://www.rietveldprijs.nl

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­