Ruim 4 miljoen mensen gehandicapt tengevolge van lepra.

11/01/2008 16:51



De Lepra Stichting



Lepra de wereld uit is een utopie..

Amsterdam - Lepradeskundigen uit de hele wereld zijn het met elkaar eens, dat het aantal nieuwe gevallen van lepra dat jaarlijks ontdekt wordt een goede aanwijzing is voor de daadwerkelijke omvang van lepra in de landen en streken waar de ziekte heerst. Er is geen enkele reden tot juichen, zolang er elk jaar nog rond de 300.000 nieuwe patiënten in behandeling worden genomen.

Uit wetenschappelijk onderzoek komt de sterke aanbeveling om ook de directe omgeving van deze patiënten voor langere tijd in de gaten te houden. Mede door de aard van de ziekte en de lange incubatietijd (3 tot in extreme gevallen zelfs 20 jaar) is het vrijwel onmogelijk de keten van besmetting te doorbreken.

De problemen die lepra veroorzaakt zijn echter nog vele malen groter dan alleen die 300.000 patienten die jaarlijks gevonden worden. De Leprastichting is ook bezorgd over het lot van degenen die als gevolg van de ziekte ernstig verminkt en gehandicapt og getraumatiseerd zijn geraakt. Een aantal dat ruim boven de vier miljoen loopt. Mensen die in veel gevallen uit het gezin en hun gemeenschap gestoten worden, mensen waar niemand nog iets mee te maken wil hebben.

Zondag 27 januari is het Wereldlepradag.
In 1954 werd deze dag voor het eerst georganiseerd om aandacht te vragen voor de meer dan 20 miljoen mensen die toen voor lepra behandeld werden. In 1948 was er een geneesmiddel beschikbaar gekomen, dat eindelijk een redelijk effectieve behandeling mogelijk maakte en tegelijk een structurele aanpak van de bestrijding van deze gevreesde volksziekte. In de beginjaren moesten leprapatiënten vaak jarenlang, soms levenslang hun medicijnen slikken. In 1985 werd een verbeterde behandeling ingevoerd met een combinatie van medicijnen (Multidrug Therapy, MDT), die slechts gedurende beperkte tijd geslikt hoeft te worden. Nog altijd worden er iedere dag rond de 800 nieuwe leprapatiënten ontdekt, waaronder ook kinderen.

Om er voor te zorgen dat zíj niet vergeten worden, wordt ieder jaar in zeer veel landen op de laatste zondag van januari Wereldlepradag georganiseerd. In Nederland neemt de Leprastichting dit ieder jaar de Wereldlepradag voor haar rekening. In verschillende delen van Nederland wordt er vanaf 14 januari 2008 gecollecteerd.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.leprastichting.nl