Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

24 januari 2008


----------

Erkenning verleden leerzaam voor land dat zijn soldaten in de strijd stuurt

Nederland, maak werk van ereschuld aan Indonesië!

In 1947, twee jaar na de onafhankelijkheid van Indonesië, schoten Nederlandse soldaten 483 Indonesiërs dood in het dorp Rawagedeh. Nederland lijkt deze periode definitief te hebben afgesloten in 2005, met de spijtbetuiging van Ben Bot, destijds minister van buitenlandse zaken. Maar Jeffry M. Pondaag zal niet rusten voor Nederland expliciet schuld aan oorlogsmisdaden erkent.

Met de petitie die Pondaag onlangs namens het comité Ereschuld Indonesie (K.U.K.B.) de Tweede Kamer aanbood, hoopt hij te bereiken dat de Nederlandse regering eindelijk een gebaar zal maken naar overlevenden en nabestaanden van Rawagedeh, nu in leeftijd variërend van 80 tot 110 jaar oud. Zal de regering deze smeekbede verhoren? En zal de politiek in staat zijn een parallel te zien tussen de uitzending destijds naar Indonesië en 'opbouwwerkzaamheden' nu in Afghanistan? InFocus stak haar licht op bij de Tweede Kamerleden Krista van Velzen (SP) en Hans van Baalen (VVD), bij de historicus prof.dr. Wim van den Doel (Universiteit van Leiden) en bij de initiatiefnemer zelf van de petitie, Jeffry Pondaag.

Ook in InFocus: Ceylan Pektas-Weber, 6 jaar lang het boegbeeld van de stichting voor Nederlandse moslimvrouwen Al Nisa, kreeg met 'nine-eleven' haar vuurdoop als voorzitter. Onlangs legde ze haar functie neer. Hoe kwam dit katholieke meisje uit Utrecht indertijd tot de islam? En vindt zij dat de positie van de moslimvrouw verbeterd is? InFocus filmde het portret van een vrouw - en een tijdperk. In deze aflevering van InFocus tevens aandacht voor een interreligieuze ontmoeting in de Moskee Taouba in IJsselstein. Als religieus en spiritueel sluitstuk van deze uitzending volgt tenslotte een recitatie uit de koran.

Zie de promo: http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/id/NMO/promo/AUTO_Infocus/NMO_27012008/bb.20082701.asf

Programma: InFocus

Achtergronden bij de actualiteit

Uitzending: zondag 27 januari 2008 van 14.30 tot 15.00 uur op Nederland 2

Daarna blijvend te zien via de website

Herhaling: zaterdag 2 februari 2008 van 10.30 tot 11.00 uur op Nederland 2