Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht
www.nioweb.nl

Onderwerpen Het Vizier zondag 27 januari 2008, tussen 15.00 en 15.30 uur op Nederland 2 Herhaling: zaterdag 2 februari, tussen 10.55 en 11.25 op Nederland 2

"Dat gevoel in mijn maagstreek"

Wat wordt de toon van het Nederlandse islamdebat? Vertegenwoordigers van de joodse en Christelijke gemeenschap maken zich zorgen. Rabbijn Soetendorp: "Als jood voel ik dat wanneer stigmatisering van moslims plaatsvindt, dat gevoel in mijn maagstreek...dat ook met gevoelens van antisemitisme samenhangt." Ton van Eijk van de Raad van Kerken vindt dat "voor iedere godsdienst plaats moet zijn". Aanstaande zondag in Het Vizier: het beledigen van de islam en de Koran in woord of in film, stuit niet alleen moslims tegen de borst.

Onderwerpen De Horizon zaterdag 26 januari 2008, tussen 19.30 en 20.10 uur op Radio 5

Marokkanen "houden de boel bij mekaar"

Het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) maakte afgelopen donderdag bekend dat zij stappen wil zetten tegen de "fascistische Wilders". Hiertoe presenteerde zij een plan van aanpak: van het openstellen van alle moskeedeuren op de dag dat de gevreesde Wilders-film uitkomt, tot de oproep aan de Arabische landen om Nederland niet te boycotten.

Met LBM-woordvoerders Brahim Bourzik en Fadma Bouchataoui besprak De Horizon waarom we wéér aandacht aan het blonde fenomeen moeten schenken. Is het niet beter om gewoon de schouders op te halen?

Moslimmilitairen als aanwinst

Onlangs werd het nieuws bekend dat Nederland inzag in dat moslims wel degelijk een nuttige bijdrage aan de samenleving kunnen leveren. Femke Bosman deed onderzoek naar etnische minderheden in het Nederlandse leger en ontdekte zo dat militairen met een islamitische achtergrond vaak een streepje voor hebben in landen waar Nederland gestationeerd is. In Irak en Afghanistan hebben zij vaak meer oog voor culturele, godsdienstige en maatschappelijke gevoeligheden. Maar ziet de lokale bevolking hen niet juist als 'heulers met de vijand'?

Islam en democratie

De kreet dat islam en democratie niet samen zouden gaan, is inmiddels achterhaald. Het behoeft geen betoog meer dat over het algemeen de islamitische gemeenschappen in democratische landen net zo goed of slecht functioneren als de niet-islamitische gemeenschappen. Interessanter is het daarom om te kijken naar de regeringsvormen die de islam in haar begintijd hanteerde. Zijn die te zien als de democratie van die tijd, of vroegen de omstandigheden om andere maatschappelijke bestuursvormen?