Ingezonden persbericht




PERSBERICHT
16 januari 2008

Moslims zamelen 2200 kilo vlees in tijdens Offerfeest Vleesproducten naar Voedselbanken, VanHarte Resto's en daklozen

Ruim 2200 kilo vlees is eind december opgehaald door de Samenwerkende Moslim Hulporganisaties (SMHO) in samenwerking met het katholieke Cordaid. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar toen de inzameling voor het eerst werd gehouden en 1000 kilo vlees opleverde. Van het vlees worden worsten gemaakt, bedoeld voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Tevens worden er speciale Offerfeestmaaltijden georganiseerd. De inzamelingsactie werd in 11 steden gehouden.

Van 27 januari tot en met 31 januari worden Offerfeestmaaltijden gehouden in VanHarte Resto's (sociale restaurants) in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam en bij De Regenboog AMOC. De VanHarte Resto's zijn laagdrempelige eetgelegenheden waar buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten. De Regenboog biedt opvang voor dak- en thuislozen. Het overgrote deel van het ingezamelde vlees wordt in Zoeterwoude verwerkt tot ruim 4000 worsten die vanaf begin februari meegaan in de voedselpakketten van de Voedselbanken Amsterdam, Roermond en Rotterdam.

De actie hoopt in algemene zin de dialoog en het contact tussen allochtonen en autochtonen te verbeteren. Met deze actie kan vanuit de Moslimgemeenschap een tastbare bijdrage worden getoond aan de sociale problematiek in de Nederlandse samenleving. "De Nederlandse Moslims zijn blij dat ze het gevoel van geven en delen hebben kunnen ervaren in de samenleving waarin ze wonen", aldus Mikail Gunes van de SMHO. De ontwikkelingsorganisatie Cordaid richt zich naast haar werk in het Zuiden óók op armoedebestrijding in Nederland en werkt met een netwerk van migrantengroepen. "Dit initiatief toont een gemeenschappelijke waarde in verschillende religies, namelijk solidariteit en steun voor de meest kwetsbaren", aldus Hans Wemmers van Cordaid.



Ingezonden persbericht