Socialistische Partij
SP opent Meldpunt ICT-verspilling



De Rijksoverheid besteedt al jaren miljarden euro's aan slecht functionerende en onnodig dure informatie- en communicatie technologie (ICT). SP-Kamerlid Arda Gerkens wil een parlementair onderzoek naar de miljarden weggegooid geld. Kent u zelf, bijvoorbeeld als ambtenaar of als ondernemer, concrete voorbeelden van verspilling van belastinggeld aan ICT-projecten? Laat het ons weten!

Ada Gerkens Schattingen van de verspilling lopen uiteen, maar er wordt gesproken van jaarlijks 5 miljard euro. Arda Gerkens: "Geld wat we beter kunnen gebruiken voor het lerarentekort en een fatsoenlijk salaris voor de politieagenten!"

Een voorbeeld van een financiële automatiseringsramp is P-Direct. Dat systeem moest de salarisadministratie voor alle ministeries stroomlijnen. Het project mislukte, maar in plaats van te stoppen, werd er doorgemodderd, omdat niemand gezichtsverlies wilde leiden. Schade: 100 miljoen euro.

Ook krijgt Gerkens mail van medewerkers uit de ICT-sector die melden dat hun werkgevers expres hogere offertes en rekeningen aan de overheid sturen, omdat die toch van toeten noch blazen weet.

Gerkens: "Keer op keer worden door de overheid dezelfde fouten gemaakt. In aanloop naar het parlementair onderzoek wil ik zo veel mogelijk informatie over deze verspilling, vooral van mensen die er op hun werk tegenaan lopen. Heeft u concrete voorbeelden, laat het ons dan weten. Dat kan helpen om geblunder en verkwisting in de toekomst tegen te gaan."

Uiteraard worden alle meldingen in alle vertrouwelijkheid behandeld.

ZONDAG 27 JANUARI