Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Broek in Waterland, 28 januari 2008

FOTO-EXPOSITIE FLEUR KONING

De Waterland Photo Gallery & Sculpture Garden presenteert van 2 februari t/m 24 maart (2e Paasdag) 2008 de foto-expositie

"DE ONTMOETING"

met werk van de fotografe Fleur Koning.

De fotogalerie is gevestigd in het 17e-eeuwse houten rijksmonument aan het Roomeinde 13 te Broek in Waterland en elk weekend geopend van 11.00 tot 17.00 uur en op afspraak.

De foto-expositie "De Ontmoeting" is een project dat bestaat uit een combinatie van film en fotografie.

De ontmoeting is een serie over een aantal vrouwen die voor de fotograaf een voorbeeldfunctie hebben vervuld. Al deze bekende of minder bekende vrouwen zoals Tosca Niterink, Frederique Spigt, Gerda Havertong en Sacha Bulthuis, ontmoette Fleur Koning de afgelopen jaren op toevallige wijze. Zij bewondert hen om hun authenticiteit die zij ieder in hun eigen discipline tot uiting hebben weten te brengen.

Voor de portretten heeft Fleur haar modellen gevraagd om recht in de camera te kijken. Ieder op een zelfde wijze. Toch kijkt iedereen anders. Door het gebruik van een pinhole camera is de geportretteerde gedwongen om lang stil te zitten wat iets ongemakkelijks met zich meebrengt. Om deze stilte en ongemakkelijkheid te overbruggen heeft Fleur alle modellen tijdens de opname een hand gegeven. In deze hand zit de liefde tussen twee mensen. De kracht die de modellen vroeger en nu nog aan Fleur geven maar ook de kracht van Fleur die zij op deze manier wil terug geven aan de geportretteerde. Deze ware ontmoeting tijdens het moment van fotografie wordt gevangen in het uiteindelijke portret.

Tevens zijn de vrouwen tijdens het fotograferen gefilmd. De film en de foto's kunnen in dit project niet los van elkaar gezien worden. Door de combinatie van film en fotografie wordt de belevenis van deze ontmoeting vergroot en lijkt het of je als toeschouwer betrokken bent.

Daarmee verbeeldt de expositie niet alleen de persoonlijke betekenis van deze vrouwen voor Fleur maar 'ontmoet' de kijker deze bijzondere vrouwen zelf.

Fleur Koning is beeldend kunstenaar en fotografeert naast haar autonome werk voor verschillende tijdschriften zoals: Blvd, Avantgarde, Squeeze, Volkskrant-magazine, Esta, Elle-girl en Santé. Daarnaast schakelen reclamebureaus haar regelmatig in voor campagnes van bijvoorbeeld Nuon, Essent, Etos en Mybody.

Naast de commerciële opdrachten voor reclamebureaus en tijdschriften is zij altijd bezig met vrije projecten om haar stijl verder te verfijnen en ontwikkelen. Zij maakt hierbij onder andere gebruik van haar zelfgemaakte pinhole camera, waarmee zij de nostalgie en sfeer van vroeger probeert neer te zetten.

Fleur haar hedendaagse zienswijze op de fotografie is terug te voeren naar haar jeugd. Waar andere kinderen stripboeken lazen keek Fleur uren in de fotoalbums van haar grootmoeder. Zij werd geboeid door de oude, nostalgische prenten. Het leek wel of vroeger mooier was, echter en sfeervoller. In haar fotografie gebruikt Fleur dat ook. Haar foto's hebben altijd een hang naar het verleden.

Meer informatie is te vinden op de vernieuwde website van de Waterland Fotogalerie & Waterland Beeldentuin: www.waterlandphotogallery.com. Tijdens deze expositieperiode vindt in de aan de fotogalerie grenzende Waterland Beeldentuin een expositie plaats met werk van Heleen Levano onder de titel "Oog in oog": www.watelandbeeldentuin.nl.

Noot voor de redactie/