Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



25 januari 2008

Hierbij stuur ik u mijn visie op de eerstelijnszorg. Met deze brief kom ik tegemoet aan mijn toezegging om een visie op de eerstelijnszorg te presenteren. De brief is als volgt opgebouwd. Na de inleiding wordt in paragraaf 2 mijn visie op de eerstelijnszorg geschetst, gebaseerd op maatschappelijke verwachtingen. Paragraaf 3 beschrijft de huidige situatie van de eerstelijnszorg, waarna in de paragrafen 4 tot en 7 de belangrijkste thema's voor de komende jaren aan de orde komen. Thema's om een sterke eerstelijnszorg te behouden en verder uit te bouwen. De nadruk ligt op de volgende vier thema's:

(1) Meer samenhang in de zorg,
(2) Meer innovatie, ondernemerschap en betere zorginkoop, (3) Grotere transparantie, betere kwaliteit en vanzelfsprekende veiligheid en
(4) Betere organisatie van de acute zorg.

Bij elk beschreven thema wordt eerst aandacht besteed aan de vraag waarom dat thema belangrijk is. Daarna wordt steeds ingegaan op de verwachtingen die ik heb van de relevante partijen. Hierbij is expliciete aandacht voor de relatie tussen curatieve zorg, preventie, care en maatschappelijke ondersteuning. Ook ga ik in op de rol van de overheid.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink