Judo Bond Nederland

PERSBERICHT
Datum: 27 januari 2008

Judoka Bosch toont Olympisch vormbehoud

De 27-jarige Edith Bosch heeft in Sofia deelname aan de Olympische Spelen veilig gesteld. De pupil van Chris de Korte haalde de finale van de wereldbekerwedstrijd en toonde daarmee vormbehoud aan. In september 2007 voldeed Bosch al aan de internationale eisen door bij de eerste vijf te eindigen op het WK in Rio de Janeiro, ze werd daar vijfde. De eindstrijd tegen de Spaanse Blanco liet Bosch aan zich voorbij gaan vanwege een lichte liesblessure. In de voorronden won Bosch van, achtereenvolgens, Sally Conway (GBR), Kerstin Thiele (GER) en in de halve eindstrijd Yulia Kuzina (RUS).

In de klasse -78 kg zijn Marhinde Verkerk en Claudia Zwiers verwikkeld in een concurrentiestrijd om een Olympisch ticket. In Bulgarije plaatsten beide judoka's zich voor de strijd om het brons, maar zowel Verkerk als Zwiers verloren de 'kleine finale' van hun Duitse opponenten en eindigde zodoende als vijfde.

In Tbilisi streden Henk Grol en Elco van der Geest om felbegeerde kwalificatiepunten in de klasse -100 kg. Via de herkansingen vochten beide judoka's zich, met overwinningen op enkele gerenommeerde namen, naar de strijd om de derde plaats. Uiteindelijk nam alleen Grol op het podium plaats, na een overwinning op de Duitser Jurack. Van der Geest verloor van Miraliyev (AZE), de nummer zeven van het laatste WK, die in de voorronden Grol naar de herkansingen had verwezen.

Zwaargewicht Dennis van der Geest werd in de klasse +100 kg in de herkansingen, door de Rus Bryanov, uitgeschakeld.


---