Strijd in Nederland om sluitingstijden horeca


OUDERKERK, 20080127 -- Er is een stevige strijd gaande in Nederland over de sluitingstijden in de horeca. De actiegroep Vroeg Op Stap pleit voor vervroegde opening -en sluitingstijden van de horeca. Haaks hierop staat het actiecomité Vrij Uitgaan, een initiatief van de Jonge Socialisten in de PvdA.

Vroeg Op Stap

Het doel van de actiegroep Vroeg Op Stap is om de openingstijden in het uitgaansleven in het weekend op normale tijden te doen plaatsvinden. Dus niet meer van 24.00 - 6.00 uur maar van ongeveer 21.00 tot 1.00 uur. `Veel jongeren gaan eerst 'indrinken' om dan pas rond middernacht uit te gaan. En dan hebben we het niet over de drank, drugs en het vele zinloze geweld, wat verhoudingsgewijs veel vaker voorkomt na 1.00 uur 's nachts.'

Vroeg Op Stap stelt dat je ook gezellig uit kunt gaan van bijvoorbeeld 21.00 tot 1.00 uur. `Dat weten wij ouders vanuit onze eigen ervaring. Wij konden de volgende dag lekker sporten, aan ons huiswerk enz.' Vroeg Op Stap vindt dat onze kinderen recht hebben op een normaal uitgaansleven en vinden ook dat ouders een gewone nachtrust mogen hebben. Er zijn op dit moment al meer dan 100.000 digitale handtekeningen binnen gekomen. Vanuit de horeca en discotheken zijn er instemmende reacties. `Het is de hoogste tijd dat overheid en horeca gezamenlijk afspraken gaan maken.


Vrij Uitgaan

Het actiecomité Vrij Uitgaan is met een tegenoffensief begonnen. `Wij zijn tegen een landelijk verplichte sluitingstijden in de horeca!" Het actiecomité Vrij Uitgaan vindt vervroegde sluitingstijden een slecht idee. Zij stellen dat:

- Als kroegen in één keer leegstromen en mensen onder invloed in één klap op straat komen, leidt dat vaker tot vechtpartijen.
- Vroege sluitingstijden maken in veel steden het uitgaansleven veel minder leuk. Veel steden hebben, met hun volledig vrije sluitingstijden, een gezellig en veilig uitgaansleven.
-Sluitingstijden zorgen niet voor minder alcoholgebruik, maar juist voor sneller alcoholgebruik. Bovendien: als mensen na 02.00 uur nog wat willen drinken, doen ze dat wel ergens anders.

Ook goed bedoelende en verantwoord drinkende horecabezoekers worden er de dupe van. Waarom zou de overheid het moeten tegenhouden als een student om vijf uur 's nachts een biertje wil drinken?
Ruim 36.000 mensen hebben inmiddels de petitie getekend. Wilt u een van de actie ondersteunen ga dan naar de websites van de actiecomités: www.vroegopstap.nl en/of www.vrij-uitgaan.nl

Bron: www.watvindtnederlandervan.nl





WatVindtNederlandErvan?