Ingezonden persbericht

Koor Leeuwenhart uit Utrecht wint prestigieuze titel "Koor van het jaar 2008"

Zaterdag 26 januari j.l. heeft Leeuwenhart uit Utrecht aan het einde van een zinderende finaledag de titel "Koor van het jaar 2008" gewonnen. In de Schouwburg Agnietenhof te Tiel werd door de Stichting Nederlands Koorfestival de finaledag georganiseerd van een wedstrijd die al in 2006 is gestart. Uit meer dan 200 koren uit het hele land, 15 voorrondes en een diversiteit aan genres stonden uiteindelijk de 7 beste koren uit hun genre op de finaledag.

Voor een internationale vakjury bestaande uit: de Nederlanders Caroline Westgeest, Hans van den Brand, Gilles Michels (voorzitter), de Belg Johan Duijck, de Engelsman Robert Dean werd het een bijzonder lastige taak om de verschillende koren goed met elkaar te vergelijken. Van klassiek tot pop en van a capella tot met muziek ondersteund, van jong tot oud, alles wat mogelijk was stond in Tiel.

Aan het einde van de dag, die met veel enthousiasme en humor door gastspreker Gregor Bak werd gepresenteerd, is uiteindelijk Leeuwenhart onder leiding van Tijs Krammer als beste naar voren gekomen. Naast een geldprijs van duizend euro heeft het koor ook een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan een concertreeks in Antwerpen en mag het een aantal jaren de titel: "Koor van het jaar 2008" voeren.

Leeuwenhart is een klein koor met 20 zangers en zangeressen. Het koor is in 2004 opgericht door dirigent Tijs Krammer, die voorheen bij Montezuma's Revenge gezongen heeft. In korte tijd heeft het koor een gevarieerd repertoire opgebouwd. Leeuwenhart zingt Nederlandstalige close harmony, van Borsato tot Bløf, maar ook buitenlandse nummers, bijvoorbeeld van Sting, Gershwin en the Beatles. Deze nummers worden speciaal voor het koor in het Nederlands vertaald.

In april 2008 zal Leeuwenhart een tournee maken langs zes theaters. Deze theatertournee
'In Zee' is opgebouwd rond de muziek van Jeroen Zijlstra, die met zijn band prachtige Nederlandstalige jazz schrijft en zingt. Het is voor het eerst dat de muziek van Zijlstra voor close harmony bewerkt en uitgevoerd wordt.

Naast theatervoorstellingen verzorgt Leeuwenhart op verzoek ook optredens bij bedrijven. Meer informatie over het koor en optredens kunt u vinden op de website www.koorleeuwenhart.nl.

---- --