Ingezonden persbericht


AMSTERDAM/DEN HAAG/UTRECHT, 27 januari 2008 -

Op initiatief van drie politieke websites is er een petitie op internet verschenen voor het openbreken van de 'kartelpolitiek' in de Tweede Kamer. In een petitie staat het verzoek om het hoofdelijk stemmen in te voeren en de uitslagen live door te geven via internet, als middel om afwijkende stemmen te stimuleren.

De petitie wordt onder andere gesteund door Boris van der Ham (D66-Kamerlid), Niesco Dubbelboer (ex-Kamerlid PvdA), Bert Bakker (ex-Kamerlid D66).

Eén van de initiatiefnemers van de website politix.nl, Josta de Hoog: "99 procent van alle stemmen gaan per partij, we zouden met dit systeem dus net zo goed twaalf kamerleden met verschillend stemgewicht kunnen hebben in plaats van de huidige 150."

De initiatiefnemers houden dagelijks de parlementariërs in de gaten, maar de partijen ontnemen het zicht op de individuele kamerleden beweren ze. Stephan Okhuijsen van onder andere Sargasso.nl: "Het is bijna onmogelijk om als buitenstaander eenvoudig te controleren hoe de volksvertegenwoordiger, waar jij op gestemd hebt bij de laatste verkiezingen, zich houdt aan zijn/haar beloftes. Aan deze ondoorzichtigheid moet een einde komen."

ReindeR Rustema van petities.nl "politieke issues brengen mensen veel makkelijker bij elkaar dan één of andere partij of zuil. Met hoofdelijk stemmen kunnen kamerleden laten zien met welke issues ze zich willen profileren en zo hun eigen achterban winnen. Nu doen alleen Wilders, Verdonk en de Partij van de Dieren dat zo."

-- Einde --

Relevante links:
http://allestemmentellen.petities.nl/
http://www.petities.nl
http://www.politix.nl
http://www.sargasso.nl
http://sargasso.nl/archief/2008/01/24/alle-stemmen-tellen/
http://sargasso.nl/archief/2008/01/26/geef-parlementariers-een-eigen-achterban/


-