Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Carlsen en Aronian winnen Corus-toernooi

Magnus Carlsen en Levon Aronian hebben samen het 70ste Corus Chess Tournament gewonnen. Voor de zeventienjarige Magnus Carlsen was dit resultaat het absolute hoogtepunt in zijn tot nu toe indrukwekkende loopbaan. Vorig jaar, toen Carlsen voor het eerste in de A-groep in Wijk aan Zee meespeelde, eindigde hij nog teleurstellend op de gedeelde laatste plaats.
Aronian herhaalde zijn prestatie van vorig jaar toen hij ook al gedeeld eerste werd. Hij bereikte zijn resultaat dit jaar met degelijk spel en verloor alleen van de iets teleurstellende Kramnik. Vorig jaar speelden Carlsen en Aronian tegen elkaar in de kandidatenmatches. Aronian won toen na een tiebreak en ging door naar het wereldkampioenschap in Mexico.

Loek van Wely, de enige Nederlandse deelnemer in de hoofdgroep, begon goed maar viel sterk terug door drie nederlagen in de ronden negen, tien en elf. Vooral zijn verlies tegen Carlsen vanuit gewonnen stelling hakte er stevig in.

De B-groep werd overtuigend gewonnen door de in Georgië geboren Slovaak Sergei Movsesian. De drie jonge Nederlandse grootmeesters Jan Smeets, Erwin l'Ami en Daniel Stellwagen eindigden samen met 6 uit 13 op een gedeelde zevende plaats.

De C-groep ging naar de jonge Fabiano Caruana die vorig jaar ook al het Hogeschool Zeelandtoernooi won. Dimitri Reinderman was hier met een gedeelde tweede plaats de beste Nederlander.

Uitvoerige informatie over het Corus-toernooi is te vinden op de toernooisite.

---