Gemeente Oirschot

Wethouder Van de Loo blikt terug op het proces
03 boterwijk WEB-.jpg

"Bestemmingsplan buitengebied mag niet dikker worden dan `munnu duim"

Het is een tijdje stil geweest wat betreft de communicatie rondom het nieuwe bestemmingsplan buitengebied van Oirschot. Maar dat betekent absoluut niet dat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn! Vanaf 28 januari 2008 ligt het voorontwerpbestemmingsplan buitengebied ter inzage in het gemeentehuis gedurende 6 weken. Genoeg reden om de communicatie weer op te pakken en eens terug te kijken naar het proces tot nu toe en een blik te werpen naar de toekomst. Dit doen we samen met verantwoordelijk wethouder Ted van de Loo.

Het begin
We hebben al een behoorlijke rit achter de rug als het gaat om het nieuwe bestemmingsplan buitengebied. "Sinds november 2006 zijn we hiermee bezig en het gaat tot nu toe allemaal erg voorspoedig", aldus wethouder Ted van de Loo. "Als ik terugkijk op het proces tot nu toe, zie ik dat het een erg interactief karakter heeft gehad. We hebben de burgers betrokken door middel van enquêtes en brainstormsessies. De gemeenteraad heeft de kadernota vastgesteld, die was opgesteld onder andere met input van inwoners van heel Oirschot. Ik hoop in de komende fases steeds weer input te krijgen van onze inwoners om het nieuwe bestemmingsplan zo een echte Oirschotse tint mee te geven".

Voorontwerpbestemmingsplan
We hebben niet stilgezeten de afgelopen tijd. Op 28 januari komt het voorontwerpbestemmingsplan buitengebied ter inzage gedurende 6 weken. Dit voorontwerp is een werkdocument en heeft geen juridische status. Om dit plan met u door te nemen organiseren we drie informatieavonden. Tijdens deze avonden geven wij u uitleg over het plan en bent u in de gelegenheid om vragen te stellen of opmerkingen neer te leggen. Naast deze drie informatieavonden komen er ook een aantal inloopdagen om het voorontwerp in te zien op het gemeentehuis. Meer informatie over deze avonden en de inloopdagen vindt u binnenkort op de gemeentepagina in het Oirschots Weekjournaal of op onze website www.oirschot.nl -> plannen en projecten -> bestemmingsplan buitengebied.

De vragen en opmerkingen die we binnenkrijgen gedurende de inzage-periode nemen we zoveel mogelijk mee bij het aanpassen van het voorontwerpbestemmingsplan naar het ontwerpbestemmingsplan. Zoals we al eerder hebben gezegd zijn we hierbij wel gebonden aan wet- en regelgeving van hogere overheden (Provincie, Rijk, Europa), maar waar we ruimte hebben willen we creatief zijn. Dit kan bijvoorbeeld op het gebied van de bijgebouwenregeling of de inhoud van woningen. Daarom zijn uw opmerkingen van harte welkom!

Planning
Na de inspraakperiode vinden er vooroverleggen met de Provincie, het Waterschap en belangenverenigingen plaats. In die overleggen verdedigen we de mening van de Oirschottenaren, zodat het bestemmingsplan een Oirschots plan wordt. Deze overleggen vinden plaats in mei 2008. Na de zomervakantie komt het ontwerpbestemmingsplan ter inzage. We willen het bestemmingsplan eind december 2008 door de Oirschotse gemeenteraad laten vaststellen.

De komende weken staan er artikelen in het Oirschots weekjournaal met achtergronden, informatie over de informatieavonden en spreekuren. Kom kijken en praat mee, want het nieuwe bestemmingsplan buitengebied ligt voor 10 jaar vast. Uw mening is daarom zeker van belang! Heeft u tussentijds vragen dan kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen van de gemeente Oirschot, telefoon (0499) 583 333 of e-mail m.verkooijen@oirschot.nl.