Gemeente Lingewaard


Informatieavond over de restaurantie van Fort Pannerden

Het restauratieplan voor het monumentale Fort Pannerden is door nieuwe ontwikkelingen in een stroomversnelling gekomen. De betrokken partijen
- Stichting Fort Pannerden, gemeente Lingewaard en Staatsbosbeheer - hebben de handen ineengeslagen om gezamenlijk het ambitieuze project een nieuwe impuls te geven. Er wordt een nieuwe stichting opgericht die de verantwoordelijkheid voor de restauratie op zich neemt. Maandag 28 januari komen burgemeester Harry de Vries en wethouder Bud Joosten naar Doornenburg om tijdens een informatiebijeenkomst de inwoners van Lingewaard tekst en uitleg geven.

Fort Pannerden De gemeenteraad en de beheerders van Fort Pannerden hebben positief gereageerd op de nieuwe ontwikkelingen. De raad gaf in december groen licht om een beroep te doen op een subsidieregeling van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten. Bovendien besloot de raad om geld beschikbaar te stellen voor het maken van een begroting en een voorlopig ontwerp van de restauratie.

Vooralsnog richt de gemeente zich op de aanvraag van een forse subsidie voor de casco-restauratie. De kosten worden geschat op 1,8 miljoen euro, exclusief BTW. Met een casco-restauratie wordt bedoeld dat het fort wordt hersteld in de staat zoals het tijdens de Tweede Wereldoorlog er bij stond. Als de subsidie wordt toegekend dan kunnen de werkzaamheden komend najaar beginnen. De uiteindelijke bestemming en de definitieve inrichting van het fort worden dit jaar nader uitgewerkt.

Restauratieadviesbureau Hylkema Consultants uit Zeist adviseert de gemeente bij de voorbereiding. Directeur Ubbo Hylkema is bij de informatiebijeenkomst aanwezig om met een boeiende presentatie de aanwezigen mee te voeren in de verre geschiedenis en de slechte bouwkundige staat waarin Fort Pannerden anno 2008 verkeert. Hylkema is geen onbekende in de wereld van monumentenzorg. Hij was begin jaren negentig directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

De informatiebijeenkomst wordt gehouden in restaurant Rijnzicht. Aanvang 19.30 uur. Alle inwoners van Lingewaard zijn van harte welkom.