Ingezonden persbericht



Nijmegen, 17 januari 2008

Spoedactie tegen kippenkooien

Compassion In World Farming (CIWF) organiseert deze week op ciwf.nl een mailactie tegen tegen het houden van kippen in kooien. Met deze actie wil CIWF bereiken dat niet alleen de traditionele legbatterij, maar ook alle andere kippenkooien, in Nederland niet meer worden toegestaan.

Op 28 januari vergadert de Tweede Kamer over de regeringsplannen voor het welzijn van dieren. Dan wordt ook de volgende vraag beantwoord:
Mogen alle legkippen in Nederland hun ei leggen in een stal waarin ze vrij kunnen rondfladderen? of: Blijven miljoenen kippen in ons land veroordeeld tot een leven in een veel te krappe kooi, waarin ze zich nog niet eens hun vleugels kunnen strekken?

De legbatterij is een van de ergste uitwassen van de bio-industrie. Meestal zitten vier kippen dicht op elkaar in een kooi die zo krap is dat de dieren niet eens hun vleugels kunnen strekken en nagenoeg elk natuurlijk gedrag onmogelijk is. In 2012 wordt deze traditionele, kale legbatterij in Europa verboden, maar andere kooien blijven toegestaan. Ook die nieuwe kooien (voor de kenners: de zg. "verrijkte" kooien) zijn veel te krap en de dieren kunnen zich er nauwelijks natuurlijk gedragen. Eind 2006 heeft de Tweede Kamer zich daarom al uitgesproken voor een verbod van alle kippenkooien in Nederland, maar de regering wil hier geen gehoor aan geven. Compassion In World Farming (CIWF) organiseert daarom een actie om alle legkippen in Nederland uit de kooi te helpen. Via www.ciwf.nl kan iedereen aan de Tweede Kamerleden Waalkens (PvdA), Cramer (CU) en Graus (PVV) vragen voor een verbod van kooihuisvesting voor legkippen te stemmen en zo miljoenen dieren een beter, natuurlijker leven te geven.

Noot voor de redactie,