Vrije Universiteit Amsterdam

Start spreekuur voor kinderen met restverschijnselen na hersenvliesontsteking

22 januari 2008

VU medisch centrum start 28 januari met een multidisciplinair meningitis spreekuur voor kinderen tot 18 jaar. Het spreekuur is bedoeld voor kinderen die kampen met restverschijnselen na hersenvliesontsteking, zoals epilepsie, leer- en gedragsproblemen of handicaps. Door deze problemen vroegtijdig te signaleren kan snel worden gestart met gepaste hulpverlening en kan de kwaliteit van leven aanzienlijk worden verhoogd.

Het spreekuur biedt een bijzondere vorm van patiëntenzorg omdat voor ieder kind een team van medisch specialisten wordt samengesteld. Hierdoor kan behandeling en advies afgestemd worden op de individuele zorgvraag van kind en ouders. Er is specifieke deskundigheid nodig om te onderkennen dat klachten bij kinderen het gevolg kunnen zijn van hersenvliesontsteking.

Het spreekuur maakt deel uit van KIDS, het KinderInfectieziekten DiagnoStisch centrum
(zie www.kids-info.nl). De afgelopen jaren is de kennis over de directe effecten van behandelingen van infecties steeds verder toegenomen. Maar ook is meer nadruk komen te liggen op de latere effecten en gevolgen van deze behandelingen. KIDS maakt deze kennis inzichtelijker. Het centrum is een initiatief van kinderarts-infectioloog Marceline van Furth, specialist op het gebied van hersenvliesontsteking en infectieziekten bij kinderen.

Hersenvliesontsteking is één van de ernstigste infectieziekten bij kinderen. Koorts, heftige hoofdpijn en nekstijfheid zijn de belangrijkste kenmerken. Bij kinderen komt de ziekte relatief vaak voor, in Nederland gaat het om meer dan 250 gevallen per jaar. Als deze kinderen de infectie overleven blijft 20% kampen met restverschijnselen zoals epilepsie, leer- en gedragsproblemen of handicaps.
bron: Persbericht