Ingezonden persbericht


Persbericht - 22 januari 2008

Vijftig jaargangen Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift nu digitaal

AMSTERDAM, 8 januari 2008 - Vanaf deze week zijn alle vijftig jaargangen van Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift (1891-1940) gratis digitaal te raadplegen en te doorzoeken. Minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen zal maandag 28 januari in Den Haag de officiële openingshandeling van de betreffende website www.elseviermaandschrift.nl verrichten.

Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift was van 1891, toen het eerste nummer verscheen, tot 1940, toen door de komst van de Duitse bezetter de uitgave moest worden gestaakt, het toonaangevende blad voor bellettrie en beschouwingen over literatuur, beeldende kunst en, in de beginjaren, populaire wetenschap. Louis Couperus leverde bijdragen aan het tijdschrift, net als Marcellus Emants, Herman Heijermans, Carry van Bruggen, Adriaan Roland Holst en Ina Boudier-Bakker. Jan de Hartog debuteerde er in 1933 in met zijn verhaal 'Het zwijgen van Boeda'. Deze bekende schrijvers vonden hun artikelen terug tussen een reeks fraaie illustraties van bekende tekenaars.

De gedigitaliseerde versie van Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift toont alle circa 50.000 pagina's uit de halve eeuw dat het blad heeft bestaan. Deze pagina's zijn doorzoekbaar op woorden, auteur, titel, illustrator, onderschrift bij afbeelding, jaar, deel en aflevering. De lijst medewerkers bevat de namen van maar liefst 1.651 illustratoren en 1.450 auteurs.

De uitgever bundelde steeds zes maandelijkse afleveringen van Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift en voorzag die van een gecumuleerde inhoudsopgave. In totaal verschenen honderd delen, met in elk deel een halve jaargang. De digitale ontsluiting van het blad werd gerealiseerd door het Roermondse technologiebedrijf X-Cago, in nauwe samenwerking met de Documentatieafdeling van het weekblad Elsevier, waarvan het eerste nummer op 27 oktober 1945 verscheen, als 'voortzetting' van het vijf jaar eerder gestaakte maandschrift.

De website, de digitalisering en het doorzoekbaar maken, konden worden gerealiseerd door een gift van het uitgeefconcern Reed Elsevier, waarvan dochter Reed Business het weekblad Elsevier uitgeeft. 'De leiding van Reed Elsevier Nederland beschouwt het als haar taak dit culturele erfgoed openbaar toegankelijk te maken', zegt Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier. Het maandschrift werd uitgegeven door Uitgeversmaatschappij Elsevier, dat in 1993 fuseerde met het Britse uitgeefconcern Reed.

De grote man achter Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift was lange tijd Herman Robbers (1868-1937), zoon van Jacobus George Robbers (1838-1925), uitgever van het blad. Schrijver Herman Robbers nam in 1905 de leiding op zich van het blad, een functie die hij tot zijn dood met veel liefde en enthousiasme bekleedde. Hij maakte naam met oer-Hollandse, psychologisch-realistische romans als De bruidstijd van Annie de Boogh (1901) en De roman van een gezin (1909).

Bij zijn begrafenis omschreef collega-schrijver Top Naeff Robbers als 'een geboren lettré, een dier zeldzaam geworden grand-seigneurs in de letteren, laatst overgeblevenen van het uitgestorven ras van boekminnaars, wier privébibliotheek het hart was van hun huis en een der pijlers waarop de beschaving van het land rustte'. De medeoprichter van de Vereeniging van Letterkundigen, zo stelde Naeff vast, vereerde het boek en was het gelukkigst als hij 'voorging in den eeredienst der schoone letteren'.



Ingezonden persbericht