Radboud Universiteit Nijmegen


Huisbezoeken goed voor kwetsbare ouderen

Het in Nijmegen ontwikkelde zorgmodel voor kwetsbare ouderen Dutch Easycare verbetert de kwaliteit van leven van thuiswonende, kwetsbare ouderen. Arts-epidemioloog René Melis promoveert 28 januari op dit onderzoek.

Onder kwetsbare ouderen is veel behoefte aan zorg dicht bij huis. In Nijmegen werd een zorgmodel ontwikkeld om deze zorg voor alle ouderen bereikbaar te maken: Dutch Easycare. De huisarts start de zorg zodra een kwetsbare oudere zich met een hulpvraag meldt. Een geriatrisch verpleegkundige, die samenwerkt met de huisarts en klinisch geriater, gaat vervolgens een aantal keren op huisbezoek. René Melis deed onderzoek naar dit Nijmeegse zorgmodel.

Melis onderzocht of deze huisbezoeken de kwaliteit van leven en de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen verbeteren. Dat bleek inderdaad het geval. Voor de mantelzorger die samenwoont met de oudere, wordt de belasting kleiner door de huisbezoeken. Mantelzorgers die niet met de ouderen samenwonen, worden waarschijnlijk actiever en dragen zo bij aan de kwaliteit van leven van hun naaste. In het nieuwe model zijn er minder kosten voor opnamen, maar meer kosten voor thuiszorg en dagbehandeling.

Er zijn 600.000 80-plussers in Nederland, van wie het grootste deel - zo'n 80 procent - zelfstandig woont . Afhankelijk van de definitie kan 7 tot 30 procent van hen kwetsbaar genoemd worden. Kwetsbare ouderen zijn met name ouderen die lijden aan diverse kwalen tegelijk. Een probleem in cognitie of dementie speelt hierbij vaak een rol, maar ook problemen met gedrag (apathie, agressie), stemming (depressie, eenzaamheid), ondervoeding en verlies van mobiliteit. Het zijn de vijf reuzenproblemen van de geriatrie, de zogenaamde `Geriatric Giants'.

Eerder verscheen een uitgebreid artikel over dit onderzoek in de Wetenschapsagenda. Lees meer...