Gemeente Rotterdam

In het kader van de campagne Val op, daar kun je mee thuiskomen zijn wethouder Baljeu van Verkeer, Vervoer en Organisatie en mevrouw Huygens, directeur Markten en Bedrijven van de Roteb, op 28 januari te gast op de Toorop Mavo in Hillergersberg. De wethouder geeft om half elf het officiële startsein voor de start van de campagne in Rotterdam en introduceert dan de speciaal hiervoor in het leven geroepen fietslichtbrigade. Deze brigade brengt in de hierop volgende zes weken de Rotterdamse scholen in het voortgezet onderwijs een bezoek en voorziet de fietsen van leerlingen van led-verlichting.

De campagne Val op, daar kun je mee thuiskomen richt zich specifiek op middelbare scholieren omdat in deze doelgroep relatief veel verkeersslachtoffers vallen. Uit onderzoek is gebleken dat een groot aantal jongeren in de middelbare schoolleeftijd geen of slechts deels werkende fietsverlichting voert.

De fietslichtbrigade bestaat uit acht gespecialiseerde monteurs van Roteb die, indien gewenst, de fiets van de scholier voorzien van led-verlichting. De verlichting is officieel goedgekeurd en wordt professioneel aangebracht op de fiets. In het geval dat een scholier de betreffende dag niet op de fiets naar school is gekomen dan kan hij of zij een gratis setje in ontvangst nemen om thuis zelf te bevestigen.

Doel van de campagne is het aantal slachtoffers onder dertien tot zeventienjarigen terug te brengen door goede fietsverlichting en dus betere zichtbaarheid op straat.

De campagne sluit ook aan bij het Actieprogramma Verkeer en Vervoer. Hierbij werkt de gemeente Rotterdam met partijen aan snelle en slimme oplossingen voor problemen op het gebied van verkeersveiligheid, parkeren, doorstroming van het verkeer en de lokale leefomgeving.

Bron: Bestuursdienst, 24-01-2008