Rechtbank Almelo


Zittingen rechtbank Almelo gaan door ondanks staking politie

Ondanks de algemene landelijke politiestaking die voor maandag a.s. is afgekondigd, gaan de zittingen in de gerechtsgebouwen van Almelo en Enschede door. Hiertoe is in constructief overleg met de parketpolitie besloten. Er worden maatregelen getroffen om een verantwoorde gang van zaken te waarborgen.

Voor maandag 28 januari a.s. hebben de politievakbonden een landelijke en algemene (voor alle onderdelen) staking van de politie aangekondigd. Voor de rechtbank Almelo heeft dat gevolgen voor de beschikbaarheid van parketpolitie in de gerechtsgebouwen in Almelo en Enschede.

De parketpolitie heeft een zeer belangrijke taak in de rechtspleging. Binnen de rechtbank bestaat veel waardering voor de wijze waarop aan die taak invulling wordt gegeven. Kort samengevat heeft de parketpolitie de zorg voor de veiligheid in het gerechtsgebouw in alle type zaken (strafzaken, maar ook civiele en bestuursrechtzaken). Daarnaast heeft de parketpolitie de zorg voor gedetineerden die bij de behandeling van een zaak aanwezig moeten zijn (strafzaken of vreemdelingen).

De president van de rechtbank heeft gisteren - in aanwezigheid van de Almelose hoofdofficier van justitie - in een prettige sfeer een gesprek gehad met het hoofd van de parketpolitie over de gevolgen van de aangekondigde staking. In goed en constructief overleg zijn afspraken gemaakt over een zeer krappe bezetting van de parketpolitie, zodat maandag door de staking in rechtszaken geen fatale termijnen zullen worden overschreden en de veiligheid in het gerechtsgebouw niet in gevaar komt.

De zeer krappe bezetting heeft natuurlijk toch merkbare gevolgen voor de beschikbaarheid van de parketpolitie in het gerechtsgebouw. Daarom zal het bestuur van de rechtbank in overleg met de politie een particuliere veiligheidsdienst inschakelen om in de gerechtsgebouwen Almelo en Enschede alle zittingen op verantwoorde wijze doorgang te kunnen laten vinden.

Bron: Rechtbank Almelo
Datum actualiteit: 25 januari 2008 Naar boven