Aanpak regeldruk succesvol in Zuidwest-Nederland

25/01/2008 15:14



Kamer van Koophandel Nederland



Maandag 28 januari ontvangt het gemeentebestuur van Goes een taart uit handen van Staatssecretaris mr. drs. J.C. de Jager van Financiën voor de voortvarende manier waarop de gemeente met de Kamer van Koophandel de vermindering van regels aanpakt. Opnieuw blijkt dat in Zuidwest-Nederland met succes werk wordt gemaakt van deregulering. Eerder trok immers de regio West-Brabant de aandacht in Den Haag, vanwege de nominatie voor een Europese prijs met dit KvK-project.

Voor veel ondernemers is regelgeving de grootste bron van irritatie. En bovendien levert minder regels een forse kostenbesparing op voor ondernemers. De Kamer van Koophandel stelt dat de regelgeving veel eenvoudiger kan. Ondernemers moeten door de overheid gestimuleerd worden om verantwoord te ondernemen, zonder dat regelgeving wordt opgelegd. Dit houdt in dat ondernemers zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Pas als dit niet gebeurt, dan moeten er sancties volgen. Besparing
Samen met gemeenten in West-Brabant en Zeeland heeft de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland een project opgezet voor vermindering van de gemeentelijke regeldruk. Dit project is erop gericht om tenminste een kwart van de regels voor ondernemers te schrappen en een even grote besparing op de administratieve lasten te realiseren. Deze administratieve lasten drukken de tijd, die voor ondernemers verloren gaat met het voldoen aan allerlei verplichtingen, uit in geld. De doelstellingen worden in het gebied van de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland inmiddels ruimschoots gehaald. Meer dan 200 van de in totaal ruim 600 onderzochte vergunningen wordt afgeschaft of omgezet in algemene regels. En dankzij het project worden de jaarlijkse administratieve lasten van het bedrijfsleven met ruim een miljoen euro teruggeschroefd en wordt een flinke efficiencyslag gemaakt. Ook voor de gemeenten zelf levert het afschaffen en versoepelen van regels een aanzienlijke kostenbesparing op.

De aanvraagtijden voor het verkrijgen van de vergunningen kunnen gemiddeld met de helft worden bekort. Deze tijdswinst komt door een betere interne afstemming van de gemeenten, betere postverwerking en het verlenen van vergunningen voor onbepaalde tijd. Ook een betere digitale dienstverlening levert ondernemers geld op.

De aanpak in Zuidwest-Nederland kent ook landelijk navolging. Al meer dan 100 gemeenten zijn hier inmiddels op initiatief van de Kamers van Koophandel mee bezig. Dat dit initiatief wordt gewaardeerd blijkt uit enthousiaste reacties van ondernemers en nu dus ook uit de taart voor Goes. De gemeente Goes gaat onder andere de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opschonen en meer diensten digitaal aanbieden. De taart wordt op maandag 28 januari a.s. om 9.45 uur aan het College van Burgemeester en Wethouders aangeboden in het Stadskantoor.