Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 25-01-2008

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending maandag 28 januari
Nederland 1 - 18.20 uur

ONDERWERPEN EENVANDAAG MAANDAG 28 JANUARI

Verdachte mishandelingsfilmpjes YouTube doet zijn verhaal Een van de vier jongens die te zien is op de filmpjes van YouTube, waarop een gehandicapte 17-jarige jongen wordt mishandeld, vertelt maandag in EENVANDAAG zijn kant van het verhaal.

De jongen is een van de vier verdachten die voorbij kwamen in de uitzending van EENVANDAAG afgelopen maandag. De vier jongens (13 tot en met 19 jaar), vrienden van het slachtoffer, hebben de gehandicapte jongen jarenlang mishandeld en filmpjes hiervan op YouTube geplaatst. De rechtszaak tegen twee van de vier jongens die verdacht worden van de mishandeling zou op 29 januari in Arnhem dienen, maar is uitgesteld. Het Openbaar Ministerie heeft meer tijd nodig voor het onderzoek. De meeste filmpjes zijn door de verdachten vorig jaar al verwijderd. Afgelopen woensdag verwijderde YouTube het laatste filmpje die de vier jongens erop hadden gezet. Op de zes filmpjes die op YouTube stonden is te zien hoe de autistische en verstandelijk gehandicapte jongen herhaaldelijk geschopt en geslagen wordt. De mishandelde jongen en de verdachten wonen bij elkaar in de buurt en zijn samen opgegroeid. De mishandelingen hebben naar schatting zo'n twee jaar geduurd. De vader en pleegmoeder van het slachtoffer hebben na het ontdekken van de filmpjes op YouTube augustus vorig jaar aangifte gedaan van mishandeling en discriminatie.

TBS - De film
In de nieuwe Nederlandse film TBS zit Johan (Theo Maassen) vast in een TBS-kliniek voor de moord op zijn vader en zusje. Zijn moeder is de enige die zijn onschuld kan bewijzen, maar zij is al jaren niet te bereiken. Als Johan ontsnapt om zijn moeder te zoeken, gijzelt hij een meisje van 13. Samen met haar begint hij de zoektocht naar zijn moeder. EENVANDAAG kijkt samen met een ex-TBS'er naar de film en spreekt met Theo Maassen over zijn voorbereiding.

Onderwerpen onder voorbehoud.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl