Technische Universiteit Delft

Prestigieuze Europese subsidies voor Delftse toponderzoekers Scarano en Vandersypen

Dr. Fulvio Scarano en prof.dr.ir. Lieven Vandersypen van de TU Delft ontvangen van de Europese Onderzoeksraad (European Research Council) ieder een zogenoemde ERC Starting Grant. Hun voorstellen werden, samen met zo'n 300 andere, gekozen uit meer dan 9000 inzendingen. De ERC Starting Grant is een subsidie die voor vijf jaar toegekend wordt aan wetenschappers die een onafhankelijk team of programma leiden en die de potentie hebben om zich te ontwikkelen tot onderzoekers van wereldklasse.

Dr. Fulvio Scarano, sinds 2000 verbonden aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, ontvangt een subsidie van 1,5 miljoen euro ter ondersteuning van zijn onderzoek naar Aeroacoustiek door Tomographic Particle Image Velocimetry. De komende vijf jaar zal Scarano met zijn team werken aan een nieuwe 3-D meettechniek gebaseerd op optische lasertomografie om het geluid gegenereerd door stromingen te visualiseren. Dankzij deze methode is het niet alleen mogelijk om complexe stromingen te kwantificeren in hun driedimensionale structuur maar kunnen ook eigenschappen gemeten worden als de instantane druk van snelheidsmetingen. Het doel is om tot een volledige beschrijving en kwantificering te komen van stromingen rond vliegtuigmotoren, het onderstel en de vleugels en het geluid dat hieruit voortkomt. Dit onderzoek zal bijdragen aan de mogelijkheden om geluidsoverlast te reduceren en de weerstand te optimaliseren. Zo kunnen 'groenere' vliegtuigen worden ontworpen.

Vandersypen
Ook aan de Delftse kwantumfysicus Lieven Vandersypen is een ERC Starting Grant toegekend, ter waarde van 1.3 miljoen euro. Hij zal zich richten op het aantonen en in de greep krijgen van de kwantummechanische verstrengeling (entanglement) van elektronspins die zijn opgesloten in zogenoemde kwantumdots (kunstmatige atomen). Dit onderzoek zou naast een verdieping van de fundamentele natuurkundige kennis op termijn kunnen leiden tot sterk verbeterde rekentechnieken. Prof.dr.ir. Lieven Vandersypen is op zijn vakgebied een vooraanstaand wetenschapper en heeft zeven publicaties in Nature en Science op zijn naam staan. Vandersypen, sinds 2001 werkzaam bij het Kavli Institute of Nanoscience Delft, is een pionier in het bouwen van kwantumcomputers gebaseerd op spins. Als promovendus aan de Stanford Universiteit werkte hij aan de eerste en de meest complexe quantum berekening ooit. Als postdoc en universitair (hoofd)docent aan de TU Delft heeft hij gewerkt aan doorbraken zoals de uitlezing en controle van individuele elektronspins in halfgeleider kwantumdots.

De Europese Onderzoeksraad is een recent opgerichte fondsenorganisatie van de Europese Unie met als doel de ondersteuning van de beste onderzoekers in Europa via competitieve financiering van baanbrekend excellent onderzoek.