Nuon schrijft tender uit voor bouw gascentrale in Frankfurt

28/01/2008 10:33



Nuon Mediarelaties



Amsterdam, 28 januari 2008 - Energieonderneming Nuon stuurt binnenkort een tenderpakket naar gekwalificeerde marktpartijen voor de bouw van een gasgestookte elektriciteitscentrale in Frankfurt am Main. De bouwlocatie is al zeker gesteld en alle benodigde vergunningen zijn aangevraagd. Met de geplande uitbreiding van de productiecapaciteit (ca. 450 MW) versterkt Nuon haar positie op de Duitse markt.

Sinds de aankondiging van de plannen in december 2006 zijn belangrijke stappen gezet, zoals een leaseovereenkomst met grondeigenaar Clariant voor de locatie op Industriepark Griesheim in Frankfurt. Ook de aansluitcapaciteit op het hoogspanningsnet van E.ON en de gastransportroute zijn vastgelegd. De Milieu Effect Rapportage (MER) is afgerond en de milieu- en bouwvergunning voor centrale en stroomnetaansluiting is ingediend. De aanvraag voor de gasaansluiting wordt binnenkort ingediend.

De beoogde centrale is een zogeheten CCGT-centrale (Combined Cycle Gas Turbine). Dit type gascentrale biedt het hoogst beschikbare rendement (circa 58%) en heeft zeer lage emissies. De centrale kan ca. 700.000 huishoudens van stroom voorzien.

Het tenderpakket bevat projectspecifieke bouweisen op basis waarvan gekwalificeerde marktpartijen een offerte kunnen uitbrengen. Over de betreffende marktpartijen doet Nuon geen mededelingen. Nuon verwacht medio 2008 het definitieve investeringsbesluit te nemen. Eind 2010 moet de centrale de eerste stroom leveren.

In Duitsland beschikt Nuon over twee kleinschalige productie-eenheden op de industrieparken in Heinsberg en Düren. Nuon levert in Duitsland stroom en gas aan zakelijke en particuliere klanten en verzorgt in Berlijn de openbare verlichting en verkeersregelinstallaties.

Over Nuon
Nuon is een ambitieuze energieonderneming die met ruim 10.000 medewerkers 2,6 miljoen consumenten en organisaties bedient in Nederland, België en Duitsland. Nuon produceert, transporteert en levert elektriciteit, gas, warmte en koude, en handelt in energie op de belangrijke internationale markten. Ook biedt Nuon aanvullende diensten en technische innovaties aan bedrijven en consumenten. Nuon streeft daarbij naar een betrouwbare, duurzame en betaalbare energievoorziening. Met een omzet van 5,6 miljard euro in 2006 heeft Nuon een vooraanstaande positie in de Nederlandse energiemarkt. De aandelen zijn in handen van lokale en regionale overheden.