Ingezonden persbericht


Persbericht

Nierstichting grijpt 40-jariog jubileum aan om doorbraken te realiseren in de strijd tegen nierziekten

Bussum, 28 januari 2008 - De Nierstichting grijpt haar 40-jarig jubileum aan om zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de optimale behandeling en preventie van nierziekten. Zo staat de vroegtijdige opsporing van nierziekten hoog op de agenda en gaat de Nierstichting zich meer dan ooit sterk maken voor een structurele oplossing van het tekort aan orgaandonoren. De Nierstichting wil bovendien voor getransplanteerde nierpatiënten binnen vijf jaar celtherapie mogelijk maken. Een therapie die ervoor zorgt dat een donornier beter én langer functioneert, zodat patiënten minder snel een nieuwe transplantatie hoeven te ondergaan. Verder ondersteunt de Nierstichting onderzoek naar de ontwikkeling van de implanteerbare kunstnier met als doel de kwaliteit van leven en de overlevingskansen van nierpatiënten structureel te verbeteren.

De Nierstichting heeft zich in de afgelopen veertig jaar ingespannen om het leven van nierpatiënten gemakkelijker te maken. Naast het toegankelijk maken van dialyse voor zo veel mogelijk nierpatiënten geeft de Nierstichting financiële en sociale steun aan mensen die door hun nierziekte niet of nauwelijks kunnen rondkomen. Een thema dat altijd hoog op de agenda staat, is het stimuleren van wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek dat uitsluitsel moet geven over het functioneren van de nieren, het ontstaan én de behandeling van nierziekten.

Geen leven, maar overleven
"De Nierstichting is trots op wat zij toe nu toe heeft bereikt. Dat betekent niet dat we genoegzaam achterover kunnen leunen. De Nierstichting wil in de komende jaren juist een stap verder zetten en doorbraken realiseren. Leven met een nierziekte is immers zwaar en ingrijpend. Eigenlijk is dialyse geen leven, maar óverleven. Transplantatie lijkt de beste oplossing voor nierfalen, maar is - gezien de lange wachttijd voor een donornier - helaas lang niet voor iedereen een optie", stelt Paul Beerkens, algemeen directeur van de Nierstichting. "Bovendien stijgt het aantal nierpatiënten naar verwachting in de komende decennia sterk door de vergrijzing en een ongezonde leefstijl. Daarom wil de Nierstichting de komende vijf tot tien jaar benutten voor krachtige stappen voorwaarts, die erop zijn gericht nierpatiënten betere oplossingen aan te bieden en geven we volop aandacht aan preventie. Want door vroege opsporing en behandeling van verborgen nierschade kan ernstig nierfunctieverlies - en dus dialyse - worden voorkomen. Daarom zetten we in het jubileumjaar alles op alles om met hulp van onze donateurs, bedrijven en andere sympathisanten extra geld in te zamelen. Geld dat wetenschappers, technici, medisch specialisten en instituties in staat stelt met ons samen te werken aan doorbraken in de strijd tegen nierfalen."

Nieuwe doorbraken
De Nierstichting spant zich in voor een structurele oplossing voor het grote tekort aan orgaandonoren, zodat dat meer nierpatiënten sneller in aanmerking komen voor een niertransplantatie. Zo wordt naar een idee van de Nierstichting door de overheid in samenwerking met relevante veldpartijen momenteel gewerkt aan een Masterplan Orgaandonatie. Dit programma heeft als doel het tekort aan donornieren structureel op te lossen door andere wetgeving, betere procedures in ziekenhuizen, het vergroten en benutten van het aantal potentiële donoren en levende donatie. Daarnaast zouden getransplanteerde nierpatiënten binnen vijf jaar in aanmerking moeten komen voor celtherapie. Een therapie die ervoor kan zorgen dat de donornier beter en langer zijn werk blijft doen. "Geen overbodige luxe", stelt Beerkens, "want de gemiddelde levensduur van een postmortale donornier is ongeveer tien jaar. Het komt daardoor regelmatig voor dat nierpatiënten meerdere keren een nieuwe transplantatie moeten ondergaan."

Implanteerbare kunstnier
De Nierstichting beschouwt de implanteerbare kunstnier als een van de belangrijkste oplossingen om de kwaliteit van leven voor nierpatiënten op den duur sterk te verbeteren. De nierpatiënt zou zich namelijk veel fitter voelen als het bloed continu, 24 uur per dag, gezuiverd wordt. Een implanteerbare kunstnier bootst binnen het lichaam voortdurend alle functies van een gezonde nier na. Het kan nog vele jaren duren voordat het zo ver is. Daarom steunt de Nierstichting ook de ontwikkeling van een draagbare variant die zorgt voor een continue zuivering van het bloed. "Als dat lukt, gaan de kwaliteit van leven en overlevingskansen van nierpatiënten gegarandeerd met sprongen vooruit", aldus Beerkens.

Over 40 jaar Nierstichting
De Nierstichting zet zich al veertig jaar met veel succes in voor een toekomst met zo min mogelijk nierziekten én een betere kwaliteit van leven voor nierpatiënten. De Nierstichting grijpt haar jubileum in 2008 aan om extra aandacht te vragen voor het voorkomen van nierziekten door vroege opsporing en behandeling van nierschade, voor de toepassing, op korte termijn, van celtherapie die de levensduur van een donornier verlengt en voor wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling van de implanteerbare kunstnier. Verder blijft de Nierstichting onvermoeibaar ijveren voor de totstandkoming van het Masterplan Orgaandonatie wat meer nierpatiënten moet helpen met een niertransplantatie.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (