VVD


28-1-2008

Geen kansarme immigranten meer toelaten

Inbreng Henk Kamp/VVD-fractie bij het algemeen overleg op 30 januari 2008 over de Wet inburgering buitenland.

De Wet inburgering buitenland - die bepaalt dat immigranten voordat ze naar Nederland komen basiskennis moeten hebben van de Nederlandse taal en de Nederlandse samenleving - was niet meer dan een eerste stap in de goede richting.

Het wordt tijd te besluiten geen kansarme immigranten meer toe te laten. Er zijn al veel te veel immigranten die er niet in slagen volwaardig te participeren, met als gevolg grote problemen in het onderwijs, op de arbeidsmarkt en in de wijken. Nieuwe immigranten moeten wèl in staat zijn een volwaardige bijdrage te leveren aan het instandhouden en uitbouwen van de Nederlandse samenleving. Daarvoor is het noodzakelijk dat zij beschikken over voldoende kennis van onze samenleving, maar ook de uitgangspunten daarvan onderschrijven en wensen na te leven (zoals bijvoorbeeld gelijke rechten voor mannen en vrouwen, hetero- en homoseksuelen). Daarnaast moeten zij de Nederlandse (of de Engelse) taal in woord en geschrift goed beheersen en zodanig zijn opgeleid dat zij direct op eigen kracht hier aan de slag kunnen.
Wie aan de voorwaarden voldoet, kan vervolgens in aanmerking komen voor een voorwaardelijke en vooralsnog tijdelijk verblijfsvergunning.