Vogelbescherming Nederland


Voorlopige top 10 Nationale Tuinvogeltelling

Zeist, 27 januari 2008. De huismus is de meest waargenomen vogel tijdens de Nationale Tuinvogel Telling van Vogelbescherming Nederland. Bij het opmaken van de tussenstand op zondag om 17.00 uur hadden ruim 10.000 deelnemers hun gegevens ingevoerd. Dat is 30 procent meer dan bij de vorige telling op hetzelfde tijdstip het geval was. In totaal telden de vogelliefhebbers zoân vierhonderdduizend vogels.

Ondanks dat het niet goed gaat met de huismus in Nederland, is de soort wederom het meest geteld. Feit is dat de huismussenpopulatie de afgelopen 25 jaar gehalveerd is. Huismussen leven echter bijna uitsluitend binnen de bebouwde kommen rondom huizen en komen juist veelvuldig in tuinen voor. Ook is het een kolonievogel, zodat je zelden één mus ziet maar meestal een groep. Kijken we naar het aantal tuinen waarin de huismus afgelopen weekend gezien is dan eindigt hij op de zesde plaats. De merel blijkt de meest verspreide tuinvogel te zijn met koolmees en pimpelmees respectievelijk op de tweede en derde plaats.

Opvallend is de stijgende tendens van het aantal overwinterende trekvogels. Zwartkoppen, tjiftjaffen en witte kwikstaarten verblijven deze winter meer en meer in de Nederlandse tuinen. Normaal trekken deze vogels na in Nederland gebroed te hebben naar Zuid-Europa of Noord-Afrika om te overwinteren. Door hier te blijven lijken de vogels te reageren op de bezig zijnde klimaatveranderingen.

Ook het aantal ijsvogels dat is geteld zit in de lift. Niet minder dan 122 exemplaren werden in de nabijheid van tuinvijvers gesignaleerd. Vorige winter waren dat er nog 71. Dit is eveneens te wijten aan de opeenvolging van een aantal zachte winters, waardoor het water niet bevriest en de kleurrijke vogels overal naar hartelust kunnen blijven vissen.

De voorlopige Nationale Tuinvogel Toptien 2008 ziet er als volgt uit (tussen haakjes de stand van de wintertelling 2006-2007):


1. Huismus (1)

2. Koolmees (2)

3. Merel (3)

4. Pimpelmees (4)

5. Vink(7)

6. Kauw (5)

7. Spreeuw (6)

8. Turkse Tortel (8)

9. Houtduif (9)

10. Ringmus (12)

U kunt uw gegevens vandaag (maandag 28 januari) nog invullen via www.tuinvogeltelling.nl. Klik hier voor de laatste stand.
---