ARCADIS opent nieuwe BIOGAS installatie en kondigt additionele capaciteit aan

28/01/2008 11:22



PR Newswire



ARNHEM, Nederland, January 28 /PRNewswire/ -- ARCADIS (EURONEXT: ARCAD), de internationale advies-, ontwerp- en ingenieursonderneming, heeft vandaag bekendgemaakt dat de burgemeester van Sao Paulo, Gilberto Kassab, afgelopen vrijdag de openingshandeling heeft verricht van de nieuwe Sao Joào energiecentrale die wordt gevoed met biogas. De biogasinstallatie - eigendom van BIOGAS waarin ARCADIS participeert - onttrekt methaangas aan de vuilstortplaats bij Sao Joào die een oppervlak heeft van 80 hectare. Dit gas gaat als brandstof naar een energiecentrale met een capaciteit van 24 megawatt die op 25 januari in gebruik is genomen. Daarnaast heeft ARCADIS aangekondigd een derde biogasinstallatie te zullen ontwikkelen nabij Rio de Janeiro. Deze installatie (Gramacho) is gebaseerd op hetzelfde principe en zal in omvang vergelijkbaar zijn met Sao Joào.

Samen genereren de biogasinstallaties op Sao Joào en Bandeirantes - tevens een ARCADIS project - voldoende methaangas voor 340 miljoen kilowattuur elektriciteit op jaarbasis, genoeg om 120.000 huishoudens van energie te voorzien. Als gevolg hiervan wordt in de komende jaren 12 miljoen ton CO2 bespaard, wat volgens het Kyoto protocol 12 miljoen carbon credits oplevert. De helft hiervan komt ten goede aan de stad Sao Paulo. Van de resterende 6 miljoen is door BIOGAS voor 5 miljoen een verkoopcontract afgesloten met de Duitse bank KfW tot 2012. Als Gramacho voldoet onder het Kyoto protocol, zal deze locatie ook carbon credits produceren die BIOGAS kan leveren aan lange termijn kopers.

Harrie Noy, bestuursvoorzitter van ARCADIS: "Deze innovatieve projecten onderstrepen ons engagement om bij te dragen aan een gezonder klimaat. Als wereldleider in milieudienstverlening, assisteren wij veel overheden en bedrijven in het verminderen van hun CO2 uitstoot, maar de schaal waarop dat gebeurt bij deze stortgasinstallaties is indrukwekkend. Volgens informatie van de United Nations Framework Convention on Climate Change is 80% van de totale hoeveelheid in de wereld gegenereerde carbon credits voor biogas uit vuilstortplaatsen tot nu toe afkomstig van het Bandeirantes Project. Sao Joào en Gramacho zullen bijdragen aan een verdere groei hiervan."

ARCADIS is een internationale onderneming die projectmanagement, adviezen en ingenieursdiensten levert voor het verbeteren van bereikbaarheid, duurzaamheid en leefbaarheid. Het advies- en ingenieursbureau ontwikkelt, ontwerpt, implementeert, onderhoudt en exploiteert projecten op het gebied van infrastructuur, milieu en gebouwen. Dat doet ARCADIS voor bedrijven en overheden. Meer dan 12.000 mensen realiseren samen een concernomzet van EUR
1,5 miljard. Met een dicht netwerk van kantoren is ARCADIS multinationaal aanwezig. De internationale kennis en ervaring van de onderneming is gericht op meerwaarde voor de klanten. http://www.arcadis-global.nl.

PRN NLD
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Joost Slooten, ARCADIS NV, tel: +31(0)26-3778604; e-mail: j.slooten@arcadis.nl