RDW

januari 2008

Fietsregister nu online voor burgers te raadplegen

Zoetermeer, 28 januari 2008
Nederlanders kunnen vanaf vandaag het landelijke fietsdiefstalregister bekijken. Via de site www.fietsdiefstalregister.nl kan iedereen controleren of een fiets als gestolen geregistreerd staat. Dat is handig als je bijvoorbeeld voor de aankoop van een tweedehands fiets staat. Alle nieuwe aangiftes van fietsdiefstal worden automatisch in het register opgenomen. Tijdens de Fietsvak 2008 in Rosmalen heeft minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken het register officieel in gebruik genomen.

Het beschikbaar stellen van het register is de eerste zichtbare stap in de aanpak van fietsdiefstal in deze kabinetsperiode. âHet register is een aanmoediging om meer aangifte van fietsdiefstal te doen. Fietsen worden daarmee herkenbaar als gestolen.â, benadrukt Guus Wesselink, directeur van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit en projectleider van het project âAanpak fietsdiefstalâ. âAlleen door aangifte te doen, kun je een teruggevonden fiets ook daadwerkelijk terugkrijgen. Bovendien kan de politie door veel aangiftes de fietsdieven beter aanpakken en achter de tralies krijgen. Dus zorg ervoor dat je het frame- of chipnummer en merk van je fiets kent. Want alleen daarmee kun je een goede aangifte doen." 4,5 miljoen fietsen

In het nieuwe fietsdiefstalregister worden alle nieuwe aangiftes van fietsdiefstal verwerkt â zowel de internetaangiftes als de aangiftes op het bureau. Binnen tien dagen is het resultaat daarvan op www.fietsdiefstalregister.nl te zien. In die periode controleert de politie de aangifte en vraagt desnoods gegevens bij de aangever na. Alle korpsen, met uitzondering van Rotterdam-Rijnmond, zijn inmiddels op het register aangesloten. Het korps Rotterdam-Rijnmond volgt dit voorjaar.

Naast de aangiftes wordt het register gevuld met gegevens van de Nederlandse fietsfabrikanten. In het register staan inmiddels ruim 4,5 miljoen fietsen die de laatste jaren in Nederland geproduceerd zijn. Daarnaast staan de 13.000 meest recente aangiftes van fietsdiefstal er in. Oudere aangiftes zijn niet in het register na te zoeken. De RDW beheert het fietsdiefstalregister.

Fietsdiefstal grote ergernis

Fietsdiefstal is een van meest voorkomende vormen van criminaliteit. In 2006 werden ca 763.000 fietsdiefstallen gepleegd. Bij de politie kwamen in 2006 zoân 120.000 aangiftes binnen. In de dialoog met de burger tijdens de eerste 100 dagen van het kabinet Balkenende IV is fietsdiefstal naar voren gekomen als grote ergernis. Bestrijding van fietsdiefstal is daarna opgenomen in het beleidsprogramma 2007-2011. In 2010 wil het kabinet dat er 100.000 fietsen minder gestolen zijn dan in 2006.

Â

In het voorjaar van 2008 zal de overheid middels een publiekscampagne het publiek informeren over de eigen verantwoordelijkheid en de eigen rol die burgers hebben in de aanpak van fietsdiefstal. In de campagne wordt aandacht geschonken aan de eigen verantwoordelijkheid van het publiek in de aanpak van fietsdiefstal en het belang van aangifte.

Â

De aanpak is ontworpen door de stuurgroep âAanpak Fietsdiefstalâ; dit is een samenwerking tussen verschillende publieke en private partijen (Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), Politie, Openbaar Ministerie, Ministeries van Binnenlandse Zaken, Verkeer & Waterstaat en Justitie, VNG, BOVAG, RAI-Vereniging, ANWB, RDW, Verbond van Verzekeraars, Nederlandse fietsfabrikanten en de Fietsersbond. en trekt al jaren gezamenlijk op in de strijd tegen fietsdiefstal.

AVc zal binnenkort samen met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid een specifiek â Centrum Fietsdiefstalâ starten, als motor achter de verdere aanpak.

Â