Provincie Flevoland



Europese Commissie akkoord met Provincie inzake innovatie projecten

De Europese Commissie heeft met de provincie Flevoland het Innovatieve Acties Programma Flevoland (IAP Flevoland) afgerekend. De slotbijdrage is vastgesteld op ca. 1 mln euro. Op deze bijdrage had Flevoland ook gerekend en dat betekent dat de Europese Commissie zowel akkoord is gegaan met de behaalde doelstellingen in het programma, als met de controle die de provincie op de projecten heeft uitgevoerd. Dit succesvolle programma heeft met in totaal18 projecten sterk bijgedragen aan de totstandkoming van innovatieve projecten in Flevoland.

Het IAP Flevoland is in mei 2003 van start gegaan en bestond uit een grote variatie van projecten en uitvoerders. Zo maakten onder andere de basisscholen en kleine bedrijven gebruik van het programma. Een aantal projecten viel in het bijzonder op. Bijvoorbeeld het project `Nieuwe bedrijvigheid Flevoland, waarmee innovatieve bedrijven met hoogwaardige arbeidsplaatsen zijn ondersteund. Dankzij het project `Innovatieknipkaart Noordelijk Flevoland' hebben twee bedrijfskringen het innovatieklimaat in de Noordoostpolder en Urk sterk verbeterd. Innovatieambassadeurs uit het bedrijfsleven traden op als intermediair tussen kennisinstellingen en het Midden en Klein Bedrijf (MKB). Zo werd er een groot aantal innovatieknipkaarten weggezet bij het MKB. De bereikbaarheid van het Flevoziekenhuis is vergroot met de introductie van een digitaal afsprakensysteem waarmee burgers zelf afspraken met specialisten kunnen maken. Daarnaast kunnen bedrijven en inwoners in Almere de capaciteiten van hun PC ter beschikking stellen aan de wetenschap dankzij het project `AlmereGrid'. Tot slot is er voor Nederlandse kinderen, die in het buitenland Nederlands
afstandonderwijs volgen, een leerlingvolgsysteem opgezet waardoor zij overal ter wereld hun vorderingen on-line kunnen volgen.

De ervaringen uit het IAP Flevoland worden gebruikt bij het uitvoeren van het innovatie beleid van Flevoland voor de komende jaren.