European Union



Brussel, 25 januari 2008.

Montenegro treedt toe tot het onderzoeksprogramma van de Europese Unie

Vandaag ondertekent Montenegro een Memorandum van Overeenstemming met de Europese Commissie waardoor het volledige toegang krijgt tot het 7^eKaderprogramma voor Onderzoek van de EU (KP7), dat loopt van 2007 tot 2013. Door deze "geassocieerds status" kan Montenegro per 1 januari 2008 deelnemen aan alle uitnodigingen tot het indienen van voorstellen, en op gelijke voet met de EU-lidstaten meedingen bij in het kader van KP7 gefinancierde onderzoeksacties voor samenwerking en ondersteuning. Deze overeenkomst kan bijgevolg worden gezien als een belangrijke stap in het proces van aanvraag van het EU-lidmaatschap. Zij zal Montenegrijnse wetenschappers, universiteiten en bedrijven in staat stellen verbanden te creëren met hun tegenhangers overal in Europa en hun wetenschappelijke expertise op te bouwen, inclusief op wetenschappelijke gebieden die cruciaal zijn voor het uitvoeren van de kern van de EU-wetgeving. Met Montenegro zijn alle landen van de westelijke Balkan met uitzondering van Bosnië en Herzegovina nu geassocieerd met de onderzoeksinspanning van de Europese Unie.

"De beslissing van vandaag is een zeer positieve en belangrijke, niet alleen voor de wetenschappelijke toekomst van Montenegro, maar ook voor zijn politieke toekomst. Volledige deelname aan het kaderprogramma voor onderzoek brengt Montenegro in de Europese Onderzoeksruimte en ik geloof dat dit belangrijk is om Montenegro te helpen om zich voor te bereiden op het lidmaatschap van de EU," aldus de Commissaris voor Wetenschap en Onderzoek, Janez Potocnik. "Naast het smeden van banden met wetenschappers en bedrijven overal in Europa krijgt Montenegro nieuwe kansen om bij de aanpak van gemeenschappelijke uitdagingen samen te werken met zijn regionale partners."

Commissaris Potocnik ondertekent tijdens een ceremonie vandaag in Brussel het Memorandum namens de Europese Commissie samen met de Montenegrijnse Ambassadeur bij de EU, Slavica Milacic, die Montenegro vertegenwoordigt.

Het 7e Kaderprogramma voor Onderzoek ondersteunt wetenschappelijk onderzoek in de EU en de bredere Europese Onderzoeksruimte met een budget van bijna 55 miljard euro gedurende een periode van 7 jaar (2007-2013). Het maakt de financiering mogelijk van collaboratief onderzoek op strategische gebieden zoals gezondheid, energie, informatietechnologieën, nanotechnologie of vervoer. KP7 stimuleert ook de mobiliteit van onderzoekers via Marie-Curie-subsidies en heeft speciale programma's ter ondersteuning van capaciteitsopbouw zoals onderzoeksinfrastructuur, onderzoek voor kleine en middelgrote ondernemingen en wetenschap in de maatschappij. Het programma voorziet in speciale uitnodigingen voor de landen van de westelijke Balkan en in internationale samenwerkingsacties die gericht zijn op het verbeteren van de dialoog onder regionale partners.

Associatie met KP7 betekent dat deze landen bij KP7-acties op dezelfde voet meedingen als lidstaten van de EU en houdt openstelling in van onderzoekskansen voor de Europese wetenschappelijke wereld. Traditioneel hebben de Balkanlanden een solide wetenschappelijke basis, en diepgaandere onderzoekssamenwerking met de EU zal een grotere uitwisseling van ideeën, mensen en overdracht van technologie mogelijk maken.

Voor meer informatie over internationale samenwerking op het gebied van wetenschap en technologie:

http://ec.europa.eu/research/iscp/index.cfm