Gemeente Groningen



donderdag 24 januari 2008:
Hermans, Reve en Wolkers krijgen straatnaam

Willem Frederik Hermanslaan, Vasalislaan, Belcamposingel, Lucebertpad, Jan Wolkerslaan, Gerard Revelaan en Hanny Michaelispad, dat zijn de straatnamen voor de nieuwe buurt Helpermaar. Het college van B&W stelt dit voor aan de gemeenteraad. Met deze namen van naoorlogse schrijvers wordt aangesloten bij de bestaande straatnaamgeving van Nederlandse en Vlaamse schrijvers in de directe omgeving. De nieuwe woonwijk Helpermaar wordt gerealiseerd op het terrein van het voormalige Martiniziekenhuis, locatie Van Ketwich.

Bij de keuze voor de straatnamen is de hoge literaire kwaliteit van het werk van de vernoemde schrijvers bepalend geweest. Enkele auteurs zoals Willem Frederik Hermans, Vasalis en Belcampo hebben nauwe banden met Groningen gehad, andere wat minder. Over de lijst met namen is overleg geweest met de hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde van de Rijksuniversiteit, prof. Dr. G. Dorleijn. Ook is er contact geweest met de families van Hermans en Wolkers die zich vereerd voelen met de naamgeving.


* Willem Frederik Hermans (1921-1995). Schreef poëzie en romans als De tranen der acacia's, De donkere kamer van Damocles, Nooit meer slapen, Onder professoren. Prijs der Nederlandse letteren.
* Vasalis (1908-1998). Pseudoniem van mevrouw M. Drooglever Fortuyn-Leenmans. Woonde lang in Roden. Dichteres. O.a. Parken en woestijnen, De vogel Phoenix, Vergezichten en gezichten. Constantijn Huygensprijs, P.C. Hooftprijs.

* Belcampo (1902-1990). Pseudoniem van Herman Pieter Schönfeld Wichers. Leefde lang in Groningen. Romantisch proza met een nuchtere `eigen' logica, o.a. Liefde's verbijstering, De filosofie van het belcampisme, De drie liefdes van tante Bertha. Hendrik de Vriesprijs.

* Lucebert (1924-1994). Pseudoniem van Lubertus Jacobus Swaanswijk. Dichter en beeldend kunstenaar. O.a. Val voor Vliegengod, En morgen de hele wereld, Na de helft van het leven. Constantijn Huygensprijs, P.C. Hooftprijs, Prijs der Nederlandse Letteren.
* Gerard Reve (1923-2006). Volledige naam Gerard Kornelis van het Reve. Schrijver en dichter. Verhalen, novellen, romans o.a. De ondergang van de familie Boslowits, De Avonden, Werther Nieland, Nader tot U, Op weg naar het einde, Oud en Eenzaam. P.C. Hooftprijs, Prijs der Nederlandse Letteren
* Hanny Michaelis (1922-2007). Nederlandse dichteres. Was in de jaren vijftig getrouwd met Gerard Reve. Diverse bundels en bloemlezingen: Klein voorspel, Wegdragen naar een nieuw Utopia, Het onkruid van de twijfel, Verst verleden. Jan Campertprijs, Anna Bijns Prijs.

* Jan Wolkers (1925-2007). Schrijver en beeldend kunstenaar. Verhalen en romans o.a. Kort Amerikaans, Terug naar Oegstgeest, De Walgvogel, Turks fruit. Busken Huetprijs, verder vele prijzen geweigerd.