Gemeente Groningen


vrijdag 25 januari 2008:
College investeert miljoenen extra in Groninger sport

Het college van burgemeester en wethouders wil de komende jaren miljoenen extra investeren om de sportinfrastructuur in Groningen weer op orde te krijgen. Met deze stevige impuls voor de sport is het mogelijk om nog voor het einde van deze collegeperiode in 2010 de problemen in de sport op te lossen.

Het Groninger college vindt dat de inwoners van onze stad de kans moeten krijgen om zoveel en divers mogelijk te kunnen sporten. Sporters moeten in Groningen hun talenten kunnen ontwikkelen. Hiervoor moet de sport op orde zijn, met goed onderhouden accommodaties, voldoen aan de eisen van de tijd.
Dat betekent concreet: het wegwerken van achterstallig onderhoud, het aanleggen van extra kunstgrasvelden en kleedkamers op diverse sportcomplexen én de herschikking van de sportparken in Vinkhuizen. Bovendien moet de gemeente Groningen ook structureel geld opzij zetten om de kunstgrasvelden aan het einde van hun levensduur te kunnen vervangen. Eerder nam dit college al extra maatregelen zoals het verbeteren en vergroten van de sporthal Vinkhuizen en de aanleg van kunstgrasveld op sportpark Stadspark-Zuid.

Extra kunstgrasvelden
De KNVB heeft in het najaar 2007 gekeken naar de capaciteit van de sportvelden in Groningen. In lijn met het advies van de KNVB stelt het college voor om vijf extra kunstgrasvelden aan te leggen en vier extra was- en kleedaccommodaties te bouwen. Deze aanleg zorgt voor ruim voldoende kunstgrasvelden, goed verspreid over de stad. De uitbreidingen van de sportparken zien er als volgt uit:

Waar wat wanneer
Stadspark /De Vogels 1 kunstgrasveld / teamlockers 2008 Kardinge was- en kleedaccommodatie / teamlockers 2008 De Verbetering Hoogkerk 1 kunstgrasveld 2008
't Noorden 1 kunstgrasveld 2009
Vinkhuizen I 1 kunstgrasveld / was- en kleedaccommodatie / teamlockers 2009
Esserberg 1 kunstgrasveld / was- en kleedaccommodatie 2010

OZB-verhoging, extra inzet gemeente
De totale investering in de sport bedraagt meer dan 3 miljoen euro structureel en meer dan 9 miljoen euro incidenteel sinds 2005. Dat is niet gering, maar het is in het belang van alle Stadjers dat onze sportvoorzieningen op orde zijn. Hierdoor voelt het college zich ook gelegitimeerd om van de burgers in deze stad een bijdrage te vragen voor investeringen in de sportinfrastructuur. De grootste bijdrage komt van een voorgestelde extra OZB-verhoging met 3,5 %. Daarnaast zet het college extra geld in en is gekeken wat de gemeentelijke organisatie op kan brengen.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op www.groningen.nl/sport