Gemeente Rotterdam

Nr. 17
28 januari 2008

Schoonmaakactie ring Rotterdam

Gemeente Rotterdam wil ringweg vrij van graffiti

Zaterdag 26 januari 2008 vond op de ringweg Rotterdam een schoonmaakactie tegen graffiti plaats. Wethouder Lucas Bolsius (Financiën, Sport en Buitenruimte) nam samen met een graffititeam van Reiniging Roteb een stuk van de ring onder handen. Wethouder Bolsius: "In tegenstelling tot wat de minister van Verkeer en Waterstaat zegt, heeft het schoonmaken en schoonhouden van de rijksweg wel degelijk zin. Wij hebben de afgelopen periode aangetoond dat wij met twee ton per jaar in staat zijn om de ring Rotterdam graffitivrij te houden."

De ringweg is de moderne 'stadspoort' van Rotterdam. De minister van Verkeer en Waterstaat (Rijkswaterstaat) is verantwoordelijk voor deze rijksweg. Vervuiling hiervan straalt volgens de gemeente af op het schoonbeeld van de stad. Roteb verwijderde eerder de graffiti langs de ring, maar dat contract is eenzijdig niet verlengd door Rijkswaterstaat. Daardoor kan de gemeente Rotterdam de ring niet meer op om hem schoon te maken. Wethouder Bolsius:"Ik roep de minister, na alle signalen die wij eerder hebben afgegeven, op om hierin verandering te brengen".

De gemeente zet in op een schoon en goed onderhouden buitenruimte en legt daarmee de basis voor een goed woon- en leefklimaat. "We staan achter het plan van de wethouder en willen graag aan de slag om alle graffiti van de ring te verwijderen. Dat past binnen onze visie op een schone en veilige stad als basis voor prettig wonen en werken", aldus Hermann Jäger, directeur Reiniging Roteb.

Zaterdagochtend verwijderde een graffititeam met twee spuitunits van Roteb samen met de wethouder de graffiti op de geluidswanden langs de snelweg. Locatie van de actie was de A20 tussen de afslag Prins Alexander en nabij het Terbregse plein. Roteb haalt graffiti als volgt weg: onderaan het scherm wordt een absorptiemat gelegd. De graffititags worden ingesmeerd met biologisch afbreekbare verwijderaars. Hierna wordt er met lage waterdruk gereinigd. De graffitiverf wordt opgevangen in de absorptiemat en afgevoerd via een milieustroom.

Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam