Ingezonden persbericht


Panorama Mesdag stelt gemeente Den Haag aansprakelijk voor schade

Den Haag, 28 januari 2008 - Panorama Mesdag heeft afgelopen vrijdag de gemeente Den Haag aansprakelijk gesteld voor alle schade die voortvloeit uit het verder werken aan de bouw van de parkeerkelder pal naast de panoramarotonde. Uit stukken die dienden als basis voor het verlenen van de bouwvergunning, concludeert Panorama Mesdag dat de gemeente nalatig is geweest. Zo is de constructie van de rotonde met het wereldberoemde panorama van Scheveningen verkeerd geanalyseerd en is geen enkele berekening gemaakt van de invloed van mogelijke verzakkingen op gebouw en doek.

Enkele weken geleden nog verloor Panorama Mesdag twee kort gedingen tegen de bouwers en de gemeente Den Haag waarin werd gevraagd om het werk onmiddellijk stop te zetten. Hoewel de rotonde, een rijksmonument, duidelijk in beweging is als gevolg van de werkzaamheden, mogen de bouwers doorgaan. Stopzetting zou niet spoedeisend zijn en gemeente en bouwer beweerden dat er voldoende voorzorgsmaatregelen getroffen waren en veiligheidberekeningen gemaakt. De laatste rechtszaak leverde Panorama Mesdag eindelijk inzage op in stukken waar al lang om werd verzocht.

Vanaf het moment dat de voorbereidingen voor het graafwerk voor de ondergrondse garage veel meer zetting van de rotonde veroorzaakte dan verwacht, heeft Panorama Mesdag zowel aan de bouwer als aan de gemeente gevraagd om duidelijkheid over de gevolgen hiervan voor het gebouw en het doek. Antwoorden hierop bleven uit. Ook een extra door de gemeente ingeschakelde deskundige, Prof Vambersky, kreeg de risicoanalyse, die geeist wordt in de bouwvergunning, niet te zien en geen kans daar een oordeel over te geven.

De inhoud van de risicoanalyse is onthutsend. Niet alleen is de constructie van het panorama verkeerd geanalyseerd en beschreven, er blijkt ook geen enkele berekening te zijn gemaakt over de invloed van de verwachte verzakkingen op gebouw en doek. Zonder deugdelijk onderzoek wordt aangenomen dat het gebouw "er al heel lang staat en alle mogelijke belastingen, zoals storm en temperatuur-verschillen al heeft kunnen ondergaan. Deze belastingen zijn in het verleden groter geweest dan de krachten die nu in het gebouw zullen ontstaan." De gemeente, verantwoordelijk voor de controle op de aangeleverde stukken, heeft met deze uit de lucht geplukte aanname genoegen genomen en een bouwvergunning afgegeven.

De gemeente schiet ernstig tekort door een vergunning af te geven zonder deugdelijke risicoanalyse vooraf. Bovendien weigert de gemeente in te grijpen nu blijkt dat berekeningen niet kloppen en de verwachte verzakking van het gebouw ver overschreden wordt. Er dreigen nog meer van dergelijke 'zettingen' te worden toegestaan zonder dat de gevolgen bekend zijn. Deze houding leidt ertoe dat zowel het rijksmonument en het museumbedrijf als het unieke kunstwerk in gevaar worden gebracht. Panorama Mesdag heeft daarom besloten de gemeente Den Haag aansprakelijk te stellen voor alle schade die uit dit onrechtmatig handelen van de gemeente voortvloeit.

Over Panorama Mesdag

Panorama Mesdag is een uniek Haags monument en behoort tot het nationale en internationale erfgoed van Nederland. Het is het oudste panorama ter wereld op zijn originele locatie en biedt in de Haagse Zeestraat een vredelievend beeld in 'virtual reality' van Scheveningen in 1881. Hendrik Willem Mesdag, één van de bekendste kunstenaars van de Haagse School, legde dit vergezicht op de zee, de duinen, het dorp Scheveningen en Den Haag in 360 graden vast en creëerde daarmee het grootste schilderij van Nederland; niet minder dan 120 meter lang en meer dan 14 meter hoog. Het is dagelijks geopend en trekt gemiddeld 150.000 bezoekers per jaar. Daarmee vertegenwoordigt het ook een grote waarde voor de Haagse economie.

Voor de redactie:

Meer informatie: Marijnke de Jong, directeur
Contact: 070 310 6665
mdejong@panorama-mesdag.com


---- --