TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

28 januari 2008

Consumentenvertrouwen licht gedaald

Met alle media-aandacht voor de schommelingen op de beurzen en de dreiging van een economische recessie in Amerika, is het beeld dat Nederlanders hebben van de huidige Nederlandse economie iets minder positief geworden. Waar in december 2007 nog 57 procent van de Nederlanders de economie omschreef als zeer of tamelijk goed, is dat momenteel nog maar vijftig procent. Bovendien vindt één op de tien Nederlanders (11%) de huidige economie zeer of tamelijk slecht, terwijl dit in december nog maar voor één op de twintig (6%) gold.

Vertrouwen in nabije toekomst neemt sterk af
Nederlanders verwachten bovenal vaker dat de economische situatie in de toekomst nog slechter zal worden. Bijna vier op de tien Nederlanders (38%) verwachten dat de economische situatie de komende zes maanden slechter zal worden. Dit percentage is nog niet zo hoog geweest sinds de eerste TNS NIPO consumentenvertrouwenmeting in maart 2004. In december 2007 verwachtte nog maar één op de vijf Nederlanders (20%) dat de economie zou verslechteren. Het aantal Nederlanders dat verwacht dat de economische situatie zal verbeteren is gehalveerd. In december dachten twee op de tien Nederlanders (22%) dat de economie zou verbeteren. Nu geldt dat voor één op de tien Nederlanders (12%).

Minder aanschaf duurzame goederen
De huidige ontwikkelingen in Amerika lijken ook invloed te hebben op de aanschaf van duurzame goederen. Voor het eerst in jaren vinden meer Nederlanders het een slechte tijd voor de aanschaf van duurzame goederen. Een maand geleden ging zestien procent van de Nederlanders niet over op de aanschaf van duurzame goederen, nu zegt een kwart van de Nederlanders niet tot aanschaf over te gaan. Vorige maand vond 28 procent dat het een goede tijd was om duurzame goederen aan te schaffen, terwijl nu nog maar 23 procent die mening deelt.

Minister Bos van Financiën stelde 22 januari dat een recessie voor de Europese economie 'volstrekt niet aan de orde is'. Vier op de tien Nederlanders (44%) vinden dit een onverstandige uitspraak, terwijl een kwart van de Nederlanders (24%) het juist een verstandige uitspraak vindt. De uitspraak van Premier Balkenende op 12 januari dat we 'onszelf geen recessie aan moeten praten, omdat dit onverstandig zou zijn', is beter ontvangen. Ruim de helft van de Nederlanders (54%) vindt dit een verstandige uitspraak tegenover negentien procent van de Nederlanders die dit geen verstandige uitspraak vinden. De meningen zijn verdeeld over de uitspraak van Rutte dat het kabinet 'zijn kop in het zand steekt' wat betreft de dreigende economische crisis. Bijna veertig procent (38%) vindt het verstandig, terwijl 34 procent het onverstandig vindt.

C6357 | TNS NIPObase CASI | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats van 23 januari 17.00 uur tot 25 januari 10.00 uur. Hierbij zijn 1488 Nederlanders van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.488). De resultaten van het onderzoek zijn herwogen naar geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio, werkzaamheid, stemgedrag november 2006.

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24) of Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).