Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 28 januari 2008 DCE/08/3598

Onderwerp
Nationaal Historisch Museum

In mijn brief van 1 november 2007 (Kamerstukken 2007-2007, 31200 VIII, nr. 29 ) heb ik u geïnformeerd over de stappen die nodig zijn voor de realisatie van het Nationaal Historisch Museum (NHM). Ik gaf aan dat ik aan de heer drs. C.H. Boer om advies gevraagd heb over de organisatie en inrichting van het proces. Met deze brief wil ik u informeren over de verdere aanpak van de ontwikkeling van het NHM.

Advies de heer C.H. Boer
De heer Boer benadrukt dat het om een prestigieus en politiek gevoelig project gaat. Het is daarbij van belang dat ik mijn verantwoordelijkheid ten volle waar kan maken en dat de bestuurlijke partners Arnhem en Gelderland adequaat bij de uitwerking worden betrokken. De heer Boer adviseert een onderscheid te maken in de fase van ontwikkeling van het museum en de operationele fase, na de opening van het museum. Deze fasen vereisen verschillende competenties en een flexibele organisatie. Daarnaast doet de heer Boer een aantal belangrijke aanbevelingen over de inrichting van het project.

Zoals de heer Boer adviseert richt ik een projectorganisatie in die bestaat uit een projectdirecteur (inclusief ondersteuning) en een stuurgroep. Zo spoedig mogelijk gaat de projectorganisatie over in een voorgenomen stichting met een directeur en een Raad van Toezicht, conform het cultural governance model dat voor de rijksgesubsidieerde musea wordt gehanteerd.

Voorzitter stuurgroep/Raad van Toezicht i.o .
De eerste stap bij de inrichting van de projectorganisatie is het benoemen van de voorzitter van de stuurgroep, later de Raad van Toezicht. De voorzitter zal, zodra er een projectdirecteur is benoemd, fungeren als schakel tussen de projectdirecteur en mij.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Ik ben zeer verheugd u te kunnen melden dat ik de heer mr. drs. Atzo Nicolaï bereid heb gevonden vanaf 1 februari 2008 voorzitter te worden van de stuurgroep/Raad van Toezicht i.o van het Nationaal Historisch Museum. De heer Nicolaï is lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD. Daarvoor was hij onder meer minister van Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken (2002-2006) en algemeen secretaris van de Raad voor Cultuur (1995-1998). Samen met de heer Nicolaï stel ik de stuurgroep verder samen en zal ik een projectdirecteur aanstellen. Zodra ik een projectdirecteur heb aangesteld zal ik u dit melden. Verder neem ik mij voor u twee maal per jaar over de vorderingen van het NHM te informeren.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Dr. Ronald H.A. Plasterk