Angst alom in Kenia: Directeur Stichting Vluchteling in crisisgebied

28/01/2008 12:47



Stichting Vluchteling giro 999



Giro 999 van Stichting Vluchteling staat open voor hulp aan slachtoffers

"Duizenden mensen in vluchtelingenkampen proberen te overleven zonder een dak boven het hoofd, zonder voedsel, zonder kleding. Onderweg zag ik verlaten dorpen, de nog smeulende ruines door de bewoners achtergelaten. Mensen zonder kleding en kleding zonder mensen." vertelde medewerker Anna Husarska van onze partnerorganisatie International Rescue Committee die net terug is uit Kenia, me vanochtend, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.

"Een Afrikaans gezegde luidt: Als de olifanten vechten, lijdt het gras.", vervolgt Tineke Ceelen. "De angst is groot. De vluchtelingen leven in een vijandige omgeving waar de onlusten elk moment weer kunnen oplaaien. Hulp is nu noodzakelijk."

Stichting Vluchteling heeft onmiddellijk 100.000 euro beschikbaar gesteld voor de hulp aan de slachtoffers van het conflict. Via partnerorganisatie International Rescue Committee zorgt Stichting Vluchteling voor schoon drinkwater en de distributie van noodhulpgoederen als jerrycans en tentzeilen.

Door de golf van geweld vielen het afgelopen weekend tientallen doden en gewonden, dorpen zijn platgebrand en er braken felle gevechten uit. Naar schatting 258.000 Kenianen zijn ontheemd geraakt, zo'n 6.200 mensen zijn de grens over gestoken naar Oeganda. In de Rift Valley, in het westen van Kenia, waar de gevechten zich de afgelopen weken hebben geconcentreerd, is een groot tekort aan schoon drinkwater, voedsel en onderdak. Veel ontheemden slapen in scholen, politiebureaus en andere openbare gebouwen. Kenia is een van de populairste vakantie-bestemmingen in Afrika. In de Rift Valley liggen de grote natuurparken als Masai Mara en Nakuru National Park.

Directeur Tineke Ceelen vertrekt vanavond, 28 januari, naar het crisisgebied. Ze gaat ter plaatse beoordelen wat Stichting Vluchteling nog meer kan doen.

Gironummer 999 van Stichting Vluchteling staat open voor hulp aan de slachtoffers.





http://www.vluchteling.org