Stichting Wakker Dier

Fabrikanten gaan scharrelen; kabinet denkt in hokjes (28 januari 2008)
Mayonaiseproducent Gouda's Glorie heeft vandaag per fax aan Wakker Dier aangegeven over te schakelen op scharreleieren. Zij voegt zich daarmee bij een lange rij fabrikanten die recentelijk het legbatterij-ei de rug toekeerden. Vandaag debatteert landbouwminister Verburg met de kamer over de nota dierenwelzijn. De minister weigert de motie van een Kamermeerderheid over een verbod op de (verrijkte) legbatterij uit te voeren. Op www.wakkerdier.nl is sinds begin januari het politieke draaikontenspel te spelen. Wakker Dier wil met het spel voorkomen dat Kamerleden gaan draaikonten en zich alsnog neerleggen bij het dieronvriendelijke voorstel van de minister. Als vandaag een partij gaat draaikonten krijgen alle (meer dan 10.000) spelers van het draaikontenspel een `draaikont-alert'.

Hanneke van Ormondt van Wakker Dier: `Een kip op een A4tje leefruimte achter tralies is echt niet meer van deze tijd. Minister Verburg kan een legbatterij nu `verrijkte kooi' of `kleingruppenhaltung' gaan noemen maar het blijft een legbatterij met behangetje en hoort thuis in de geschiedenisboekjes.' Wakker Dier startte begin januari het grote politieke draaikontenspel gericht op het behoud van een Kamermeerderheid voor een verbod op de verrijkte kooi. Een jaar geleden stemde een Kamermeerderheid van PvdA, SP, Groen Links, D66, Christen Unie en PvdD voor een algeheel legbatterijverbod maar de minister weigert de motie uit te voeren. Als één van de partijen gaat draaikonten is er geen meerderheid meer voor een legbatterijverbod.

Afgelopen najaar startte Wakker Dier haar campagne tegen legbatterij-eieren in koekjes, cake en mayonaise. Sindsdien zijn onder andere Mars BV, Verkade, Bakker Bart en van der Breggen (s'werelds grootste stroopwafelfabrikant) omgeschakeld. Eerder gingen Remia, Bolletje, Aviateur (banket) en McDonald's al scharrelen. In 2004 besloten alle supermarkten het legbatterij ei al uit de schappen te halen. Vandaag vergadert de Tweede Kamer over een verbod op (varianten van) de legbatterij. De minister houdt vast aan de legbatterij omdat fabrikanten niet zouden willen omschakelen. De recente successen van Wakker Dier laten het tegendeel zien.

Onderzoeksbureau Team Vier deed dit najaar in opdracht van Wakker Dier representatief onderzoek onder consumenten naar hun mening over het gebruik van legbatterij-eieren in koekjes, cake en mayonaise: Acht van de tien consumenten willen dat fabrikanten overschakelen op scharreleieren en zijn hiervoor bereid een realistische meerprijs te betalen van enkele centen voor een pak koekjes. Negen van de tien consumenten willen graag dat op de verpakking wordt vermeld wat voor soort eieren in een pak koekjes is verwerkt. Twee van de drie consumenten willen zelfs dat op de verpakking een waarschuwing komt als legbatterijeieren zijn gebruikt. De gemiddelde Nederlander eet 140 `tafel'eieren en 42 eieren per jaar, onzichtbaar verwerkt in koekjes, cake en mayonaise.