Gemeente Son en Breugel


900 bomen voor jarig Brabant

Brabant bestaat 900 jaar, en om dit te vieren hebben de drie groene partijen in Nederland en België (Groen!, Ecolo en GroenLinks) een grote boomplantactie opgezet met steun van de provincie- en districtsbesturen in beide landen.

---

Doel is 900 bomen te planten op het grondgebied van het voormalige hertogdom Brabant. Het is de bedoeling dat er in elke gemeente van het voormalige hertogdom drie bomen worden geplant.

Gemeenten en districten
In totaal gaat het om 258 gemeenten en districten. De verdeling ziet er als volgt uit: Noord-Brabant 68 gemeenten, Waals-Brabant (27), Vlaams Brabant (65), Antwerpen (70 + 7 dis-tricten) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (19). Indien alle gemeenten meedoen (en elk district van de stad Antwerpen), kunnen er in totaal al 774 bomen worden geplant.
Daarnaast is het de bedoeling dat alle betrokken provincies (4) en het Brussels Hoofdstedelijk gewest ruimte aanwijzen voor elk 25 bomen. De laatste boom of bomen worden ge-schonken aan de Hertog en Hertogin van Brabant, namelijk Prins Filip en zijn vrouw.

Zilverlinde
De initiatiefnemers Ecolo, Groen! en GroenLinks hebben gekozen voor de Babantse Zilver-linde: Tilia Tomentosa 'Brabant'. Het is een prachtige laan- of parkboom die zilverkleurige bladeren heeft in de zomer en waarvan het blad botergeel verkleurd in de herfst. Waarom deze linde? Omdat geen enkele boom zo verbonden is met het leven van een volk (denk maar aan de etagelinden, de gerechtslinden, leilinden, koningslinden). Bovendien kunnen linden zeer oud worden. Door het zilverkleurige, witviltige blad is deze soort onaantrekkelijk voor luizen en heeft dus geen last van het zogeheten 'druipen'.

GroenLinks, IVN en gemeente
In Son en Breugel hebben GroenLinks, IVN en de gemeente de handen inéén geslagen en gezamenlijk een mooie plek in het beekdal van de Groote Beek uitgezocht, waar drie Brabantse Zilverlinden worden geplant. In de hoop dat de linden op deze plek groot en oud kunnen worden, zodat nog vele generaties na ons kunnen genieten van deze echte Brabantse bomen.