Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Tweede Kamer stemt in met invoering passend onderwijs

De Tweede Kamer heeft eind 2007 ingestemd met het invoeringsplan Passend onderwijs. De CG-Raad is hier verheugd over. Zoveel mogelijk integratie van kinderen met een beperking in het regulier onderwijs komt hiermee mogelijk een stapje dichterbij. Passend onderwijs moet in 2011 gerealiseerd zijn.

Wat is passend onderwijs?

Het zogenaamd passend onderwijs voorziet in principe in onderwijs aan alle leerlingen. Het onderwijs is gericht op en past bij alle leerlingen, ook bij zogenaamde zorgleerlingen. Een schoolbestuur moet iedere leerling een passend onderwijsaanbod doen. Binnen passend onderwijs moeten basisscholen, scholen voor voortgezet onderwijs en scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs in een regio gaan samenwerken. Zo mogelijk worden zijn scholen voor middelbaar beroeps onderwijs aangesloten bij de regionale samenwerking. De financiering voor kinderen met een beperking zal veranderen. Ook de regeling voor leerlinggebonden financiering (lgf) gaat er anders uitzien.

Invoering

De invoering van het passend onderwijs gaat niet van de ene op de andere dag. Hiervoor is een invoeringsplan opgesteld. De regie van de invoering is volgens dit plan terechtgekomen bij een zogeheten regieoverleg. Hierin zijn alle betrokken organisaties en het ministerie van OCW vertegenwoordigd. De CG-Raad vertegenwoordigt de gezamenlijke ouderorganisaties. Een landelijke monitor (volgsysteem) maakt deel uit van het invoeringsplan. Ieder halfjaar wordt bekeken hoe de invoering van passend onderwijs op de regionale niveaus verloopt. De tussentijdse bevindingen met de invoering worden op de website www.passendonderwijs.nl bekend gemaakt.

Onderzoekers

Voor de invoering van passend onderwijs gaat een aantal onderzoekers eerst in gesprek met zeer veel samenwerkingsverbanden van betrokkenen. De onderzoekers werken met een standaard vragenlijst. Naar verwachting worden de resultaten half april van dit jaar bekend. Deze worden gepubliceerd via www.passendonderwijs.nl.

Geplaatst: 28 januari 2008