Stadsdeel Zeeburg

Kap bomen Javastraat gestart

28 januari 2008

Het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zeeburg heeft opdracht gegeven maandagochtend 28 januari 2008 te beginnen met het kappen van 34 bomen in de Javastraat. Zesendertig andere bomen worden naar elders verplaatst.

Aanvankelijk was het stadsdeel van plan om op 23 januari te gaan kappen. Het stadsdeelbestuur besloot het werk uit te stellen tot de uitspraak van de Raad van State (RvS). Tegenstanders verzochten de RvS het stadsdeel niet toe te staan de bomen te kappen. Net als de Rechtbank van Amsterdam een week eerder, heeft de RvS in zijn uitspraak van vrijdag 25 januari 2008 het stadsdeel in het gelijk gesteld. Het verzoek van de tegenstanders om een voorlopige voorziening is afgewezen en het beroep is ongegrond verklaard.

Het kappen en verplaatsen van de bomen zal deze week plaatsvinden. Vervolgens gaat het stadsdeel de herinrichting voorbereiden. De herinrichtingswerkzaamheden beslaan de periode van maart tot juli. In het najaar krijgen de Javastraat, de aangrenzende Benkoelenstraat, Langkatstraat en het westelijk deel van het Javaplein nieuwe bomen. Het zijn kleurrijke Amerikaanse esdoorns die goed passen in het nieuwe ontwerp van de Javastraat, de belangrijkste winkelstraat van de Indische Buurt.