Inspectie voor de Gezondheidszorg


Veiligheid e-sigaret niet gegarandeerd

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) waarschuwt voor het gebruik van de elektronische sigaret. Er is onvoldoende bekend over de veiligheid van het product. De IGZ kan daarom niet garanderen dat de e-sigaret veilig is. Ook is niet vastgesteld of er schadelijke effecten zijn op de lange termijn.

Verder komt de IGZ tot de conclusie dat op basis van de huidige wet en regelgeving de e-sigaret een geneesmiddel is. Er zijn vergelijkbare producten op de markt zoals de nicotinepleister en de nicotinekauwgum. Ook deze producten zijn bij de commissie beoordeling geneesmiddelen (CBG) geregistreerd als geneesmiddel. Daarnaast is er bij CBG een variant van de e-sigaret geregistreerd: de nicotine inhaler. Ook de elektronische sigaret moet ter beoordeling aan het CBG ter registratie worden aangeboden. Dan wordt de veiligheid van het product beoordeeld.

Vandaag werd bekend dat er geen reclame meer gemaakt mag worden voor de e-sigaret. Minister Klink van Volksgezondheid wil de elektronische sigaret nog niet verbieden en heeft het artikel op de Europese agenda gezet.