Ingezonden persbericht


Unisys voorspelt dat CIO's in 2008 meer open source oplossingen zullen gebruiken om ICT-omgevingen verder te moderniseren

Open source wordt in toenemende mate onderdeel van geïntegreerde bedrijfsoplossingen

Amsterdam, 28 januari 2008 - "ICT-executives in grote ondernemingen zullen in 2008 steeds vaker open source oplossingen gaan verweven in de ICT-infrastructuur, van inkoopprocessen tot de uitrol van next-generation toepassingen", zegt Anthony Gold, vice president en general manager, Open Source Business bij Unisys.

Omdat oplossingen steeds vaker open source content bevatten, van middleware tot business-applicaties, zal open source een belangrijke rol gaan spelen voor het management. Dit om het hoofd te bieden aan de groeiende druk om ICT op één lijn te brengen met bedrijfsdoelen en met minder budget en efficiënter gebruik van bestaande middelen.

Vooruitkijkend naar 2008 voorspelt Gold het volgende:


* De evaluatie van open source oplossingen zal een standaard onderdeel worden van de ICT-kwalificatie en het inkoopproces;
* Organisaties zullen hun beleid uitbreiden - en zelfs wijzigen - voor het beheer van open source bronnen;
* Business services die momenteel geboden worden door legacy-applicaties zullen worden omgevormd tot flexibele, nieuwe "samengestelde applicaties", gebaseerd op open architecturen, zoals SOA, en open standaarden;
* Bedrijven zullen het tempo verhogen waarin zij open source in enterprise-toepassingen integreren, net als in operationele en businessmanagementfuncties.

"In 2008 zal open source een belangrijke rol gaan spelen in het oplossen van, zoals ik het noem, 'het CIO raadsel'," zegt Gold. "Ondanks de krimpende budgetten worden ICT-executives uitgedaagd om meer resultaat te leveren en tegelijkertijd moeten zij de ICT-infrastructuur moderniseren en de bestaande toepassingen benutten. Door het gebruik van open source om eigen oplossingen en legacysystemen te integreren, kunnen executives aanzienlijk kosten besparen terwijl ze de waarde van ICT voor de organisatie verhogen.


1. De evaluatie van open source oplossingen zal een standaard onderdeel worden van de ICT-kwalificatie en het aankoopproces.

Gold geeft aan dat ICT-executives zich in 2008 steeds vaker zullen realiseren dat veel van de open source oplossingen die door virtuele gemeenschappen gecreëerd zijn potentiële waarde hebben die gelijk is aan en soms zelfs meer bieden dan die van traditionele softwareaanbieders. Zij zullen stappen nemen om ervoor te zorgen dat deze oplossingen via hetzelfde proces geëvalueerd worden.

"ICT-executives zullen duidelijker gaan inzien dat open source oplossingen nu gangbare beveiliging bieden, grote beschikbaarheid, robuustheid, schaalbaarheid en andere kwaliteitskenmerken bezitten. Het feit dat zij zich dit realiseren zal ervoor zorgen dat zij open source oplossingen vooraan plaatsen wanneer zij op zoek gaan naar oplossingen voor missiekritische taken," zegt Gold.


2. Organisaties zullen hun beleid uitbreiden - en zelfs wijzigen - voor het beheer van open source bronnen.

Bedrijven zullen in toenemende mate open source software onderbrengen in het formele beleid dat ze al hebben voor evaluatie, inkoop, adoptie, testen en productie van oplossingen. Organisaties zullen ook vaker formele strategieën rondom het meten van de impact van open source oplossingen en de mogelijkheden daarvan toepassen. Dit om de organisatie helpen tegemoet te komen aan service-level agreements en zo de business te ondersteunen.

Volgens Gold zullen organisaties zelfs hun bestaande beleid aanpassen om aan te sluiten op het open source uitrolmodel. Open source projecten bieden vaak nieuwe softwarereleases, vaker dan de tragere commerciële softwareaanbieders. Evaluatie en productiebeleid zullen zich aan deze verandering moeten aanpassen.

Gold zegt: "Door bewezen beleid uit te breiden naar new-generation bronnen zal het management steeds meer overtuigd raken van het feit dat open source oplossingen net zo controleerbaar zijn als gevestigde oplossingen en net zo geschikt zijn in het bieden van meetbare businesswaarde. Door het beleid aan te passen kunnen open source bronnen sneller worden geïntegreerd, en kan het management sneller de operationele en economische vruchten plukken op een beter beheerde manier."


3. Business services die momenteel aangeboden worden via legacy applicaties zullen worden omgevormd tot flexibele, nieuwe "samengestelde applicaties", gebaseerd op open architecturen, zoals SOA, en open standaarden.

Organisaties hebben een 'toolkit' met componenten nodig en een architectuur die de creatie van een geïntegreerde omgeving mogelijk maakt. Een omgeving waarin business services - zoals diensten die klanttevredenheid ondersteunen - voorheen geleverd door legacy applicaties - beschikbaar zijn voor alle toepassingen. Of het nu gaat om legacy, commerciële applicaties of open source.

De meeste organisaties adapteren nu deze aanpak, geleid door Service Oriented Infrastructure (SOA). Op deze manier benutten zij open standaarden, zoals die zich momenteel ontwikkelen voor webservices en -orkestratie, zodat aanbod van deze services mogelijk is.

Gold zegt dat omdat open source oplossingen een uitzonderlijk groot bereik hebben. Van componenten die een zeer een specifieke integratie oplossen tot procesproblemen in omgevingssoftware zoals besturingssytemen en middleware. Deze zijn zo gepositioneerd dat zij een zeer groot deel van deze geïntegreerde 'toolkit'-benadering uitmaken op een manier die niet mogelijk is met commerciële software. Door de nadruk te leggen op interoperabiliteit, mogelijk gemaakt op basis van standaarden, wordt open source een steeds groter onderdeel van de ICT-structuur. Hierdoor zijn samengestelde applicaties mogelijk die beter aansluiten op business benodigdheden en die in staat zijn om sneller te reageren op veranderingen.

"ICT management zal in 2008 in toenemende mate bestaande middelen herstructureren om op die manier een beter toepassingsmodel te ondersteunen voor business services, door het gebruik van componenten", zegt Gold. "Deze componenten zullen verkregen worden met nieuwe ontwikkeling, legacy-applicaties, of commerciële 'van-de-plank' toepassingen, die in toenemende mate geherstructureerd worden om dit model te ondersteunen. Al deze inspanningen worden mogelijk gemaakt door de adoptie van open standaarden, open architecturen en open source."


4. Organisaties zullen het tempo waarin zij open source benutten in enterprise toepassingen verhogen, net als in operationele- en businessmanagementfuncties.

Gold geeft aan dat de adoptie van open source alternatieven voor verschillende enterprisetoepassingen in 2008 verder zal groeien in gebieden die voor lange tijd bijna exclusieve territoria van 'gesloten' oplossingen waren.

Steeds populairdere tools voor business- en ICT-monitoring - zoals JasperSoft en Pentaho voor dashboardrapportage in Business Intelligence (BI) toepassingen en GroundWork, Hyperic en Zenoss voor operationele controle - zullen verder binnendringen in de corporatieve ICT-infrastructuren. Net zoals bedrijfsoplossingen zoals Alfresco voor enterprise content management (ECM), Concursive Concourse voor customer relationship management (CRM) oplossingen, Compiere en Openbravo voor enterprise resource planning (ERP) oplossingen en nieuwe samenwerkingstechnologieën gebaseerd op web 2.0 mogelijkheden.

Gold benadrukt dat de marktdynamiek en overheidsvoorschriften zeer belangrijke factoren zijn in deze evolutie. Veel snel ontwikkelende gebieden, zoals China en andere delen in Azië, hebben eerste generatie ICT-infrastructuren waarin gepatenteerde toepassingen niet breed uitgerold zijn. Daardoor staan zij open voor open source oplossingen als eerste keuze. In Europa zetten de staat, lokale overheden en zelfs de Europese Unie aan tot het gebruik van open oplossingen voor ECM om het delen van de informatie tussen overheden, met een gezamenlijke behoefte aan toegang, te vergemakkelijken.

"Open source zal dankzij de 'perfect storm' aan eigenschappen verder uitgroeien tot belangrijke aanjager voor business: een door de gemeenschap gedreven model. Dit unieke uitrolmodel bezit het vermogen om nieuwe standaarden te initiëren tegen lage instapkosten. Een grotere waardering van de gebruikers voor deze kwaliteiten zal in 2008 open source een zeer belangrijke speler maken voor grote ondernemingen."

###

Unisys is een geregistreerd handelsmerk van Unisys Corporation. Alle andere merken en producten waar hierin naar verwezen wordt, zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van hun respectievelijke eigenaren.



Ingezonden persbericht