Zorgautoriteit intensiveert toezicht

28/01/2008 14:23



Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)



NZa presenteert Agenda 2008

De NZa wil in 2008 het toezichtbeleid intensiveren. Zo heeft de NZa onder meer een quick scan ontwikkeld om snel te beoordelen of sprake is van aanmerkelijke marktmacht. Daarnaast heeft de NZa eind 2007 een aantal taken van de FIOD-ECD overgenomen om zelf in de zorgsector snel actie te kunnen nemen als sprake is van een economisch delict. 2007 is door de NZa voor een groot deel benut om nieuwe instrumenten te ontwikkelen, 2008 wordt het jaar van de implementatie daarvan. In de NZa agenda 2008 presenteert de NZa de prioriteiten voor het komende jaar.

De NZa richt zich in 2008 op vier kernthema's:

1. Een sterkere positie voor de zorgconsument. Met gerichte acties worden knelpunten voor de consument weggenomen. Zo presenteert de NZa op korte termijn normen voor transparantie en openheid in de zorg.
2. Efficiëntie door goed werkende zorgmarkten. De NZa versterkt prikkels om efficiënter en klantgerichter te gaan werken in sectoren als de intramurale AWBZ, de ziekenhuissector, de GGZ, bij oefentherapeuten en bij eerstelijns-psychologen.
3. Minder regels, meer ruimte. De NZa vermindert de door haar opgelegde administratieve lasten en verbetert haar dienstverlening.
4. Effectief en slagvaardig toezicht. Nu de regels in het nieuwe zorgstelsel helder zijn en partijen zich niet meer kunnen verschuilen achter 'kinderziektes' zal de NZa eerder optreden als het consumentenbelang in het geding is.

De NZa wil met de NZa agenda helder maken waar de prioriteiten liggen en verwachtingen in het juiste perspectief plaatsen. Publieke verantwoording staat voor de NZa hoog in het vaandel, niet alleen richting de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het parlement, maar ook richting consumenten, maatschappelijke organisaties en alle relevante stakeholders. De NZa heeft de voornemens voor 2008 eerst getoetst bij deze partijen.





http://www.nza.nl

http://www.nza.nl