AutoRai

Honda Civic Hybrid koploper in Nederland

(1/28/2008)
De Honda Civic Hybrid is het nieuwe jaar goed begonnen: de energiezuinige en emissiearme Honda bezet nu de eerste plaats in het verkoopklassement van hybrideautoâs. Dit succes volgt op de verkoopexplosie in 2007, waarbij het aantal verkochte Civics Hybrid ruim verdubbelde. Naar verwachting zullen de verkopen dit jaar nog meer toenemen.

De innovatieve perfect sturende Honda Hybrid krijgt dankzij nieuwe belastingregels die nu van kracht zijn een forse steun in de rug. Met zijn lage CO uitstoot van 109 gr per kilometer en een verbruik van slechts 4,6 liter per honderd kilometer verdient hij het beste energielabel A-hybrid. Daarom krijgt deze Civic een BPM-vrijstelling van 6.400 euro, zodat de catalogusprijs van de hightech sedan begint bij 24.090 euro. Zakelijke rijders betalen geen 25 procent maar slechts 14 procent fiscale bijtelling vanwege de milieuprestaties van de Honda Civic Hybrid.

Tien jaar hybridetechniek
Het verkoopsucces dat zich in heel Europa aftekent, komt op de kop af tien jaar na het debuut van de eerste hybride Honda: de zeer gestroomlijnde en innovatieve Insight werd in 1998 voorgesteld.

Honda is niet voor niets de âgroensteâ multinational ter wereld. Al in 1956 was oprichter Soichiro Honda fel gekant tegen de afvalstroom en hanteerde hij als stelregel: âAlle materialen die de fabriek binnengaan, mogen er alleen in de vorm van producten weer uitâ. Ter compensatie van het houtverbruik startte de fabriek ruim dertig jaar geleden de aanplant van bossen rond de productiecentra. Anno 2008 heeft Honda wereldwijd tal van herbebossingprojecten, niet alleen bedoeld om houtgebruik te compenseren, maar ook om CO2 uitstoot te neutraliseren.

Honda mikt op de koppositie in de huidige milieuwedloop: als eerste autofabrikant wil het merk voldoen aan de nieuwe CO2-emissienorm van 120g/km, die in 2012 ingaat. De hybridetechniek staat daarbij centraal: in 2009 moet één op de tien verkochte Hondaâs wereldwijd voorzien zijn van hybrideaandrijving.

De Civic Hybrid is uitgerust met de Integrated Motor Assist (IMA), een ingenieus hybride aandrijfsysteem dat licht, zeer compact en duurzaam is. In het motorvliegwiel zit een elektromotor annex dynamo die de motor ondersteunt als dat nodig is en stroom regenereert tijdens het afremmen. Vanwege de geavanceerde en praktische techniek is de motor al dertien keer onderscheiden met een Engine of the Year Award.

Zakensedan
De gecombineerde motor met een vermogen van 115 PK bij 1000 tpm en een koppel van 170 Nm bij 2500 tpm maken de Civic Hybrid sterker, stiller en zuiniger. Het gemiddelde verbruik bedraagt slechts 4,6 liter per honderd kilometer.

Een uitmuntende score waardoor de Honda het comfort van een vlotte, verantwoorde zakensedan combineert met het verbruik van een stadsmini. Onder meer Rijkswaterstaat, fleetowners en bedrijven die duurzaamheid centraal stellen nemen de Civic op in hun wagenpark. Ook de particuliere rijders kiezen steeds meer voor emissiearme en energiezuinige autoâs.