Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA treurt om overlijden Walter Luyten (28/01/08)

De N-VA treurt om het overlijden van oud-senator Walter Luyten.

Met Walter Luyten verliest de N-VA een trouwe partijmilitant, zegt partijvoorzitter Bart De Wever in een reactie namens het partijbestuur. Van 1981 tot 1991 zetelde Walter Luyten in de Senaat voor de Volksunie en in zijn Berlaar was hij van 1964 tot 2006 gemeenteraadslid. Maar belangrijker dan de invulling van die mandaten was zijn inbreng op ideologisch vlak. Programmatorisch ontwikkelde Walter Luyten de eerste VU-congresteksten over het pluralisme. En hij was een van de eerste naoorlogse flaminganten die het Vlaams-nationalisme in een Europees verband kaderde en contacten legde met volksnationalistische bewegingen in het buitenland.

Europees parlementslid Frieda Brepoels benadrukt dat Luytens internationalisme meer betekende dan wat modieuze woordenkramerij: Luytens solidariteitsgevoel was doorleefd. Twee voorbeelden. Tijdens de nadagen van de Francodictatuur in 1975 werd hij in Baskenland wegens een protestactie gearresteerd door de Guardia Civil, ondervraagd en het land uitgezet. Na de Litouwse onafhankelijkheidsverklaring in februari 1991 bedreigden Sovjettanks het Litouwse parlement in Vilnius. Wie sprak toen dat Litouwse parlement in Vilnius toe terwijl Westerse staten die jongde democratie nog niet durfden erkennen? VU-senator Walter Luyten. De Litouwse president Valdas Adamkus lauwerde Luyten in 2006 daarvoor met The Cross of Commander of the Order for Merits to Lithuania, de eerste Litouwse president Vytautas Landsbergis hield de lofrede.

Luyten betreurde de splitsing van de Volksunie (2001) maar koos meteen en resoluut voor de Nieuw-Vlaamse Alliantie als partijpolitieke emanatie van het Vlaams-nationalisme. Hij verzamelde toen ook de handtekeningen van meer dan 30 oud-VU-parlementsleden voor een steunbetuiging aan de N-VA. Bart De Wever: Luytens keuze voor de N-VA was logisch want ze kenmerkt zijn consequentie. Zo verdedigde hij steeds zijn republikeinse ideeën ook als dat binnen de VU op pragmatische bezwaren botste.

Op 12 januari had de nieuw verkozen partijraad van de N-VA de zwaarzieke Walter Luyten nog gecoöpteerd als een ultiem eerbetoon.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be